Az Égei-tenger nem lesz a "menekültek temetője"

Az Európai Unió és Törökország között létrejött, az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i egyezmény végrehajtása megakadályozza, hogy az Égei-tenger a “menekültek temetőjévé” váljon – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában.

A kormányfő beszédében megerősítette azt a korábbi hírügynökségi értesülést, amely szerint két szíriai állampolgár is érkezett a hétfői hajókon a nyugat-törökországi Dikili városába. Törökország ezzel párhuzamosan 78 szíriai migránst küldött Németországba – tért ki rá.

Hétfőn megkezdődött a menekültek visszaszállítása Görögországból Törökországba: három hajón összesen 202 személyt toloncoltak ki Híosz és Leszbosz görög szigetekről.

Davutoglu a kurd konfliktusra vonatkozóan, a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) utalva kijelentette: senki ne várja Törökországtól, hogy egy fegyveres terrorszervezettel párbeszédet folytasson. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt mondta, hogy eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett. Az államfő szerint a két félnek már nincs mit megvitatnia, a PKK lázadói vagy megadják magukat, vagy a török biztonsági erők “ártalmatlanítják” őket.

Harmadik út nincs – jelentette ki és megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok három évtizede zajló fegyveres felkelésének végére.

A török kormányfő felszólalásában támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt az örmények lakta Hegyi-Karabah határán zajló konfliktussal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: “hadd tudja az egész világ, hogy Törökország és Azerbajdzsán az idők végezetéig vállvetve állnak egymás mellett”.

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. Szombatra virradó éjszaka hirtelen kiéleződött a konfliktus, a tüzérség és a légierő bevonásával harci cselekmények kezdődtek. A felek egymást vádolják a tűzszüneti megállapodás megsértésével.

Davutoglu elítélte a szerinte Örményország által indított támadásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »