Az autótolvajok kedvencei az elmúlt öt évből

Az autótolvajok kedvencei az elmúlt öt évből

Egészen 2010-ig visszamentünk, és megnéztük, hogy melyek azok a típusok, amiket a legjobban szeretnek az autótolvajok. A legnépszerűbb színeket is megtaláltuk.

Mielőtt rátérnénk a típusokra, nézzük meg, mely színek vonzották leginkább a tolvajokat 2010-2014 között.

Ha az Autóvadász.eu-nak jelentünk egy lopott autó, akkor a gyártmány és a típus mellett természetesen a színt is fel kell tüntetni, és most kiderült, hogy ezen a téren rendkívül kreatív a magyar. A srácoknak nem volt egyszerű dolguk, hogy a rengeteg fantázianévből kisilabizálják, hogy pontosan milyen színre is gondoltunk.

Mivel nagyon gazdag az a színpaletta, amelyet a járműgyártók használnak, esetenként csak apró tónuseltérések vannak, ezért az ezüstszíneket is a metálszürke színek csoportjába vették, de voltak igazán cifra dolgok.

„Néhány példa a kínálatból: Windows-kék, éjkék, diplomatakék, Adria-kék, áfonyakék amely gyümölcsnek a színéből van áfonyavörös is. Számunkra csúcspontot a viagrakék szín jelentette. Mi sem hittünk a szemünknek, de néhány ilyen színű autót is elloptak az évek során. Az acélkék inkább az ezüstszíneket gazdagítja, ezért azt nem emeltük be a kék színek közé. A királykék színt is meghagytuk önállónak, hiszen az a kékek KIRÁLYA.”

Az autovadasz.eu statisztikáinak készítői közösen megegyeztek abban, hogy színek szerinti statisztikát egy jó darabig nem adnak újra ki, ezzel is megkímélve az idegrendszerüket. Teljesen megértjük.

Nem véletlen, hogy a metálszürke illetve az ezüstmetál színű gépjárművek a legközkedveltebbek a tolvajok körében, hiszen a kis- és középkategóriás gépjárművek tulajdonosai itthon nagy előszeretettel választják ezeket a színeket. De nézzük az autótolvajok 20 legnépszerűbb célpontját.

Sajnos sem az első, sem a második generációs Suzuki Swift-tulajdonosoknak nem szolgálhatunk jó hírrel, mindkettő ugyanannyira közkedvelt a tolvajok körében. De nézzük, hogy alakult a statisztika 2015-ben, amikor valamelyest csökkentek az autólopások hazánkban, de egy valami nem változott, méghozzá az, hogy a továbbra is a Suzuki Swift áll a lista élén.

Ezek a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből gyártmányokból fut a legtöbb Magyarország útjain. A VW, a Renault és a Ford esetében például nem csupán a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik.

A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, az orgazdák számára kínálkozó lehetőség az afrikai piacokon, egyben értékesíteni a kocsikat. Így Toyotákból gyakran a kis értéket képviselő, leharcolt és öreg igáslovakat – mint például Hiace és a Hilux – is viszik, mint a cukrot. A VW Transporter szériák hasonló cipőben járnak és annyit lopnak el belőlük, hogy a tolvajok által preferált típusok 20-as listájára is felkerült a neve.

Erdős Norti
vezess.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »