Az autósok megtizedelték kgfb-szerződéseiket január elsejével

Az autósok megtizedelték kgfb-szerződéseiket január elsejével

A tavalyi kampányidőszakban 160 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést mondtak fel a gépjármű tulajdonosok, ebből 100 ezret személyautóval rendelkező magánszemélyek szüntettek meg. Nekik és mindazoknak, akiknek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása január 1-én évfordulós, március 1-én éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is tovább gyengült az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések átkötésének kampánya, mivel a 2010 után vásárolt gépjárművek kgfb szerződésének évfordulója már nem január 1-je, hanem a szerződés megkötésének dátumához igazodik. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint azonban mintegy 1,5 millió jármű kgfb-szerződésének az évfordulója továbbra is az év első napja.

A tavaly novemberi kampányidőszakban közülük csak körülbelül minden tizedik, azaz mintegy 160 ezren mondták fel addigi szerződésüket, köztük százezer személyautóval rendelkező magánszemély.

Annak, hogy csak ilyen kevesen váltottak biztosítót, egyik oka lehet az autójuk öregebb életkora, valamint az ebben a körben jellemzően magas bónusz fokozat (mintegy háromnegyedük B10 besorolású). Éves átlagdíjuk ezért jóval alatta marad a teljes gépjármű állományénak, nem éri el a húszezer forintot. Ebből adódóan a biztosítói ajánlatok közötti különbségek is kisebbek, mint másoknál. Mivel pedig az új ügyfeleknek ugyanolyan kedvezmények járnak, mint a régebbieknek, így ezeknek is kisebb a szerepük a versenyben.

A január elsejével felmondott felelősségbiztosítási szerződésekből 2300 díjnemfizetés miatt szűnt meg, a magánszemélyek közül pedig mintegy ezren február utolsó napjaiig valamilyen ok miatt nem kötöttek új szerződést. Nekik és mindenkinek érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy a jogszabály szerint az aktuális díjrészletnek legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő végéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz – ez a január 1-jei évfordulós szerződéseknél március 1-je éjfél.

Ha ez elmarad, akkor a szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, és a díjjal nem fedezett időszakra a törvény rendelkezései szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni. Az ebben az időszakban okozott kárt pedig a károkozónak kell megtérítenie. A fedezetlenségi díj felszámítását 2010. január 1-je óta törvény írja elő, annak kiszámítása napi díjszámítással történik, amely személygépkocsik esetében – a gépjárművek teljesítményétől függően – 300-800 forint naponta.

A fedezetlenségi díj a nagyobb tehergépjárművek, vontatók esetében azonban akár a napi 2100-2600 forintot is elérheti. Érdemes még tudni, hogy ha a kgfb-szerződés díjnemfizetés miatt szűnik meg, azt kizárólag a korábbi biztosítónál lehet újrakötni ugyanazon biztosítási időszakra.

Tavaly őszi adatok szerint – az öt évvel korábbi 5,8 százalékkal ellentétben – a járművek 1,8 százaléka nem rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A segédmotoros kerékpárok nélkül számított, 4,7 millió magyarországi gépjármű közül még így is több mint 86 ezer gépjárműről van szó.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »