Az autonómia a társadalom békéjét szolgálja

Az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége Pánczél Károly, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke volt, aki többek között beszélt a határon túli magyarok jogainak védelméről, a levélszavazás során felmerülő problémákról, valamint a magyar-magyar összetartozás erősítésének fontosságáról. A politikus nemtetszését fejezte ki a Kúria által megsemmisített 4000 levélszavazat miatt.

Nyilvánvaló, hogy a választási törvényhez kellene hozzányúlni, és magát a határon túli levélszavazatok ügyét kellene egyszerűsíteni
– mondta a politikus az elveszített mandátummal kapcsolatban.

Szerinte a jelenlegi rendszerrel sok probléma van, többek között a bonyolult regisztráció. Hozzátette: a Fidesz frakciónak már korábban is megvoltak a javaslatai a levélszavazás egyszerűsítésével kapcsolatban, azonban az időközi választásokon elszenvedett vereségek miatt nem volt meg a kétharmados felhatalmazása a törvények módosításához.

Pánczél Károly elmondta, a kormány továbbra is támogatja a határon túli magyarság autonómia iránti törekvéseit.

Azt gondoljuk hogy ezt az ügyet fenn kell tartani, európai szintre is kell vinni, hiszen ez Európában elfogadott jogrend az autonómia
– fogalmazott. Ez nem egy cél, ez egy eszköz, annak érdekében hogy a magyarság meg tudjon maradni és gyarapodjon ott, ahol ma él –tette hozzá. Szerinte egy esetleges autonómia a társadalom békéjét szolgálja, ezt a román államnak is be kellene látnia.

A politikus beszélt a kárpátaljai magyarság helyzetéről is: Ma Ukrajna nagyhatalmak játszótere, ennek a levét issza meg a kárpátaljai magyarság is – mondta ezzel kapcsolatban.

Kiemelte: a kormány mindent megtesz az alkotmányellenes ukrán oktatási törvény visszavonása érdekében.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »