Az ausztriai elnökválasztás megismétlése a jogállam működését bizonyítja

Az alkotmánybíróság döntése bizonyítja a jogállam működését – közölte Christian Kern osztrák kancellár azt követően, hogy a taláros testület pénteken úgy határozott, hogy meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában.

Christian Kern osztrák kancellár közleményében kiemelte: a döntés nem választási csalásról szól, hanem arról, hogy a formai követelmények nem teljesültek. Úgy vélte: tudomásul kell venni az alkotmánybíróság döntését, egyúttal megköszönte a bírák “gyors, objektív és átlátható munkáját”. Reményei szerint a két jelölt rövid és érzelmektől mentes választási kampányt fog folytatni.
A kancellár szerint nem szenvedett csorbát Ausztria külföldi megítélése, hiszen meglátása szerint az alkotmánybírák munkája visszaadta a demokrácia és a jogállamiság hitelét. Heinz Fischer államfő szerint az osztrák demokrácia kiállta a próbát. Fischer elismerően beszélt az alkotmánybíróság munkájáról, ugyanis szerinte a testület mögött rendkívül nehéz napok és hetek állnak. Az államfő nem látja annak veszélyét, hogy megingott volna a választási rendszerbe vetett bizalom. Reinhold Mitterlehner alkancellár az alkotmánybírósági döntést követően elmondta: bebizonyosodott, hogy a jogállam működik, azonban a szabályok alkalmazásának újraértelmezésére van szükség.

Kijelentette: nem szabad hagyni, hogy az előírásokat hanyag vagy hibás módon használják. Mitterlehner arról is beszélt, hogy az új választás időpontjának mielőbbi kiírására van szükség. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter meglátása szerint az osztrák külügyminiszterrel egyetértésben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit hívná azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek. 

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az alkotmánybíróság emberi mulasztás és jelentős hibák miatt hagyta jóvá az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó beadványt. Hasonló történések elkerülése érdekében a miniszter a választási bizottságok tagjai számára új elektronikus rendszer bevezetését szorgalmazza és ehhez kötelező képzést társítana. A belügyminiszter szerint a választás megismétlése 10 millió euróba fog kerülni. Sobotka egyúttal arról biztosította a településeket, hogy a többletkiadásokat nem egyedül kell állniuk.
Az alkotmánybírák pénteken helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A voksolást az egész országban újra meg kell rendezni. Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »