Az ausztrál miniszterelnök tagadta, hogy a kormánynak köze lenne az ABC elleni hatósági akcióhoz

Az ausztrál miniszterelnök tagadta, hogy a kormánynak köze lenne az ABC elleni hatósági akcióhoz

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök visszautasította, hogy a kormánynak köze lenne az ABC ausztrál műsorszolgáltató elleni hatósági akcióhoz, illetve az Annika Smethurst sydneyi újságíró otthonában végrehajtott razziához – jelentette a dpa hírügynökség csütörtökön.

A Sydney külterületén végrehajtott razzia egy nappal azt követően történt, hogy a rendőrség átkutatta Canberrában Annika Smethurst, a The Sunday Telegraph című sydneyi lap politikai szerkesztőjének otthonát. Ez a hatósági akció egy 2018-as cikk miatt történt, amely az ausztrál állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslattal foglalkozott.

Az ABC által kiadott közlemény szerint néhány napja ez már a második kormányzati kiszivárogtatások ügyében történt országos rendőrségi művelet, amely kérdéseket vet fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban Ausztráliában.

David Anderson, a tévétársaság ügyvezető igazgatója “nagyon szokatlannak” minősítette az eljárást. Mint fogalmazott, ez nagyon súlyos fejlemény, amely jogos aggodalmakat kelt a sajtószabadsággal, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi ügyek megfelelő társadalmi ellenőrzésével összefüggésben.

Az ausztrál szövetségi rendőrség tagadta, hogy a két razzia között bármiféle kapcsolat lenne. Ugyanakkor, ahogyan a dpa hírügynökség tudósítása megjegyzi, az ABC és Smethurst egyaránt kormányzati szervektől szerzett információkat használt fel.

Hírdetés

Morrison elmondta továbbá, hogy a hatósági akciók “Ausztrália törvényeinek és a rendőrségi előírásoknak megfelelően zajlottak le, mely utóbbi a kormány minisztereitől függetlenül végzi a dolgát”.

John Lyons, az ABC oknyomozó újságírással foglalkozó részlegének vezetője azonban szerdán arról beszélt: sosem látott még “ilyen kegyetlen támadást a média ellen, mint amilyen ez”.

A News Corp. Australia, a lap anyavállalata közleményében azt írta, a rajtaütés a kényelmetlen igazságokat feltáró újságírók elleni veszélyes megfélemlítési cselekedet.

A hatóságok egyik esetben sem vettek őrizetbe senkit.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »