Az atlantai egyetem professzora az egyiptomi repülőgép eltérítője?

Az atlantai egyetem professzora az egyiptomi repülőgép eltérítője?

Egyiptomi sajtóinformációk szerint az EgyptAir Alexandriából Kairóba közlekedő belföldi járatát Ciprus felé eltérítő légikalóz politikai menedékjogot követel.

A gépnek a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia. Egyiptomi forrás szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. A gépnek – amelynek típusát az első hírek eltérően jelölik meg – a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra. A géprabló vagy géprablók egyelőre nem fogalmaztak meg követeléseket, csak arra szólították fel a hatóságokat, hogy járműveiket tartsák távol a repülőtől. Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a gép fedélzetén. Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

A hatóságok gyanúja szerint pokolgép is van az eltérített utasszállító fedélzetén

Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a kedden eltérített és a ciprusi Lárnaka repülőterén földet ért egyiptomi utasszállító repülőgép fedélzetén.

A ciprusi állami televízió (RIK) a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy egyetlen géprabló van a repülőn.

A nők és a gyerekek elhagyhatják az eltérített repülőgépet

Leszállt az utasok egy része, köztük nők és gyermekek az eltérített és Cipruson landolt egyiptomi repülőgépről – jelentették ciprusi televíziók a helyszínről.

Az élőben közvetített képsorok szerint mintegy 40-50 ember szállt le az utasszállítóról. Az Egyptair légitársaság közlése szerint négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság korábbi közleménye szerint a gépen 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Biztonsági források szerint az utasok között volt nyolc brit és tíz amerikai állampolgár is.

A repülő az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a testén lévő robbanómellényt, és arra kényszerítette, hogy szálljon le Lárnakán.

Egyiptomi állampolgárságú férfi térítette el a repülőt

A legfrissebb információk szerint egyiptomi állampolgárságú az a férfi, aki a testére erősített robbanómellénnyel fenyegetőzve eltérítette az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét Ciprusra.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.

Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

Ciprusi elnök: nem terrorista indíttatású a gépeltérítés

Nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése – mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

KKM: nincs magyar utas az eltérített egyiptomi repülőgépen

Nincs magyar utas az eltérített, Cipruson landoló egyiptomi repülőgépen – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 aktuális csatornán.

A külügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy megváltoztatják-e Egyiptom biztonsági besorolását azt válaszolta, ilyen esetekben a konzuli osztályon minden fontos információt begyűjtenek, és azt is figyelik, hogy más európai országok miként viszonyulnak a történtekhez. Amikor megvan minden információ, akkor döntenek arról, hogy szükséges-e az adott ország biztonsági besorolásának megváltoztatása – mondta Menczer Tamás.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »