Az ÁSZ szerint nem bizonyította a Jobbik, hogy nem kapott tiltott támogatást

A Jobbik a nyilvánossá tett észrevételében semmilyen értékelhető bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást, dokumentumokkal továbbra sem tudja cáfolni az Állami Számvevőszék bizonyítékokon alapuló, megalapozott megállapításait – írta szombati közleményében a szervezet.

„Az ÁSZ ezúton is felhívja a párt figyelmét, hogy az észrevételezés időszakában – december 6–21. között – lett volna lehetőség bármilyen, a gazdálkodását érintő dokumentum átadására, ám ezt a párt ebben az időszakban sem tette meg. Az ÁSZ emlékeztet továbbá, hogy a Jobbik ellenőrzésének program szerinti lefolytatását kizárólag a párt közreműködési kötelezettségének elmulasztása akadályozta meg” – fogalmazott a számvevőszék.

Az állami szerv felidézte: 2017. október 3-án közölték, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-16-os év, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges, törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének. Az ÁSZ-ellenőrzés akadályozása miatt a szervezet az ügyészséghez fordult, amely megalapozottnak találta a jelzését, és elrendelte, majd később 2018. március 6-ig meg is hosszabbította a nyomozást az ügyben. A számvevőszék hangsúlyozza, hogy az adatszolgáltatásra törvényben meghatározott határidő letelte után fordult az ügyészséghez.

Kiemelték, hogy október 3-án, majd október 9-én a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, valamint gazdasági igazgatója – értesülve az Állami Számvevőszék ügyészségi jelzéséről – a törvények megkerülésével utólag próbáltak iratokat átadni az ÁSZ-nak, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében a szervezet nem vehetett át, ugyanis ekkora már lejárt a törvényben meghatározott adatszolgáltatási határidő. Az ÁSZ korábban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy hatósági jelzést kapott a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt –, és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználja, fűzték hozzá. 

Az ÁSZ december 6-án elküldte a Jobbik részére a jelentéstervezetet, és közölte, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 660 000 forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, ami a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ a hatósági jelzés során a birtokába került dokumentumokat értékelve, a vonatkozó törvényi előírások alapján állapította meg a tiltott támogatás tényét és mértékét.

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A Jobbik viszont a számvevőszéktől várja el, hogy megállapításait támassza alá bizonyítékokkal.

Mint megírtuk, a párt huszonöt oldalon összegezte, miért tartja az – egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett – Állami Számvevőszék összesen több mint 660 000 000 forintos büntetését előrevetítő jelentéstervezetét jogsértőnek és szakmaiatlannak. A Jobbik frakcióvezetője, Volner János és gazdasági igazgatója, Schön Péter személyesen vitte az ÁSZ-hoz a dokumentumot, majd nyilvánosságra is hozták. Az állami intézmény legtöbb megállapítását valótlannak tartják, így azokat, amelyek szerint nem volt együttműködő a Jobbik, továbbá azokat, amelyek a felelőtlen gazdálkodásról szólnak.

A kifogások jelentős része szerint nem tudni, milyen módon kalkulálta ki az ÁSZ azt a 331 000 000 forintot, amennyivel szerintük olcsóbban béreltek plakátokat év elején a – lapunkat is magában foglaló médiaportfólió tulajdonosához – Simicska Lajoshoz köthető cégektől. (Ezenfelül ugyanekkora összeget levonnának majd a pártnak járó állami támogatásból.) Az ÁSZ semmiféle számítást nem közölt az összegre vonatkozóan, és semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá álláspontját.

A Jobbik egyébként a saját gazdálkodására vonatkozó papírok mellett beadta azokat a dokumentumokat is, amelyek a sajtóban már megjelentek a Fidesz 2010-es kampányáról. Volner János szerint ugyanis azokban jóval alacsonyabb összegek szerepelnek, mint amennyiért a Jobbik bérelte a plakátokat, az ÁSZ mégis rendben találta őket.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »