Az ÁSZ szerint a Jobbik rágalmaz és félrevezeti az embereket – itt a reakció

Az ÁSZ szerint a Jobbik rágalmaz és félrevezeti az embereket – itt a reakció

Az ÁSZ azt állítja, a Jobbik ellenőrzése során mindenben a hatályos törvényi előírások szerint, alkotmányos kötelezettségeinek megfelelően járt és jár el.

Hozzátették, csütörtökön átvették a Jobbik ellenőrzéséről szóló észrevételeket, amelyeket mihamarabb megválaszolnak. Mindemellett az ÁSZ várja a további hat ellenőrzés alatt álló párt észrevételeit is.

Ugyanakkor a Jobbik semmilyen az ÁSZ ellenőrzési jogkörébe tartozó ellenőrzési bizonyítékot nem csatolt az észrevételéhez, sem a 2010-es kampányelszámolásokkal, sem pedig a saját 2017. első félévi plakátkampányával kapcsolatban – írták. 

A számvevőszék felhívta az ellenőrzés alatt lévő pártok figyelmét, hogy a közvélemény félrevezetése és az ÁSZ politikai indíttatású támadása helyett vessék össze saját gazdálkodási gyakorlatukat a hatályos jogszabályi előírásokkal, és annak alapján reagáljanak az ellenőrzési bizonyítékokon alapuló megállapításokra. 

“A közvélemény félrevezetése helyett, érdemi, alapos és szakmai vizsgálatot folytasson le az ÁSZ”

Az ÁSZ közleményére Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója szintén közleményben reagált:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az Állami Számvevőszék mai közleményére reagálva felszólítja azt ÁSZ-t, hogy a legnagyobb ellenzéki párt rágalmazása és a közvélemény félrevezetése, valamint majdnem 3 hónapos időhúzása után végre vegye át tőlünk a párt 2015-2016-os évek gazdálkodására, valamint a 2017. évi plakátkampányunkra vonatkozó dokumentumokat, annak érdekében, hogy bizonyítékokkal tudjuk alátámasztani, a Jobbik nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást – írja.

Schön szerint a jelentéstervezetben megfogalmazott tiltott vagyoni hozzájárulás bizonyításának terhe a törvény alapján egyébként a Számvevőszéket terheli, bármennyire is próbálja az ellenkezőjét állítani. Ennek ellenére a jelentéstervezethez semmilyen bizonyítékot nem csatolt. A Jobbik felszólítja az Állami Számvevőszéket, hogy hozza nyilvánosságra a jelentéstervezetben megfogalmazott rágalmak állítólagos bizonyítékait.

“A dokumentumok átadásának lehetőségét eddig egyébként az Állami Számvevőszék tagadta meg tőlünk, akkor amikor a határidő lejárta előtt lezárta az elektronikus beküldő felületet, akkor amikor októberben két alkalommal sem vette át az Állami Számvevőszék épületébe bevitt gazdálkodási dokumentumainkat, valamint hivatalos válaszlevélben hozták tudomásunkra, hogy minden bizonyíték és dokumentum átadásunk sikertelen lesz addig, amíg ők máshogy nem döntenek” – emlékeztet Schön.

A Jobbik felszólítja az Állami Számvevőszéket, hogy sajtónyilatkozatok helyett végezze végre törvényi kötelességét és folytassa le a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzését, amelyet eddig elszabotált.

“Végezetül szeretnénk jelezni, hogy a Fidesz 2010-es kampányelszámolásainak szabálytalanságaival kapcsolatos dokumentumokat nem a Jobbiktól kellene kérniük, hiszen azok – tájékoztatásuk szerint – az Állami Számvevőszéknél is megvannak és állításuk szerint semmilyen hibát nem találtak benne. Amennyiben mégis úgy döntenek, hogy ez ügyben végre érdemi vizsgálatot folytatnak le, a Jobbik felajánlja szakértői segítségét” – zárul a közlemény.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »