Az ÁSZ belefogott 180 kis párt átfogó ellenőrzésébe

Az ÁSZ belefogott 180 kis párt átfogó ellenőrzésébe

célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségüknek.

Az Állami Számvevőszék 180 olyan párt folyamatban lévő törvényességi ellenőrzéséről számolt be, amely nem részesül rendszeres állami támogatásban – írja az Index. Ugyanezt az ellenőrzést az ÁSZ a rendszeresen támogatott pártok esetében kétévente elvégzi, a párttörvény alapján, amit a pártok a bejegyzés pillanatában egyszerre elfogadnak.

Hírdetés

A mostani 180 ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségüknek.

Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »