„Az áskálódás határozza meg az ellenzéket”

Az ellenzéki széthúzásról ír a magyar választásokkal kapcsolatban a New York Times. A Politico pedig Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújáról ír összefoglalót.

A széthúzás, a választókerületek kormányzati átrajzolása és az egymás elleni áskálódás határozza meg a magyar ellenzéket, nem pedig a rendszerváltást kikényszerítő összefogás. Ez a következtetése a New York Times cikkének, ami emlékeztet, hogy Budapest hiába nem fideszes, az ellenzék csak kevés helyen tudott összefogni, vidéken pedig szinte biztosan a Fidesz fog tarolni, amivel könnyen fenntartják a hatalmukat a következő négy évre.

Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújáról ír a Politico. Az amerikai lap európai kiadása szerint a volt fideszes oligarcha médiahálózata az ellenzéki újságírás bástyája lett, miután a Fidesz bekebelezte az állami médiát, a független sajtót pedig állami hirdetésekkel tartják sakkban. Ennek köszönhető, hogy a kormányzati korrupcióról szóló sztorikat az egykori szövetséges hozza elő. Ettől függetlenül a lap megjegyzi, hogy a migránsozós-sorosozós kampányban a Fideszt és a választóikat nem érdeklik különösebben a korrupciós vádak.

 

Botrányt okozott Thüringiában, hogy a német kormánypárt helyi szervezete Orbán Viktor mellett kampányolt, írja a Tagesspiegel. A német politikusok virágvasárnapra időzítették a magyarországi látogatásukat és Orbánt dicsérő nyilatkozatokat tettek a német sajtóban, ami még a saját párttársaik szerint se volt rendben. A CDU más tartományi szervezetei azt kérték számon a thüringiai delegációtól, hogy nem szólaltak fel a magyar kormányzati korrupció és az emberjogi szabálytalanságok ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »