Az arzénszennyezés határértékének kétszeresét mérték a Sajó magyarországi szakaszán

Az arzénszennyezés határértékének kétszeresét mérték a Sajó magyarországi szakaszán

Varga Tibor augusztus 18-án vett mintát Sajópüspökinél a folyó üledékéből, hogy megvizsgálhassák, jutott-e mérgező szennyezés az alsósajói vasércbányából a magyarországi szakaszra. A mintát további feldolgozás után Darinka Štyriaková bányamérnök vizsgálta be. A mintavétel vizsgálatának eredményei kimutatták, hogy a – magyarországi szabályozás szerint – a normál talajokra vonatkozó határértéknél (15 mg/kg) kétszer magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja Sajópüspöki térségében. 

Varga Tibor aktivista kétnyelvű videót is készített a folyamatról. Ebből kitűnik, hogy a múlt héten, a Sajó magyarországi szakaszán vett üledékmintát kiszárította, megőrölte, majd elküldte Štyriakovának, aki egy hordozható berendezésnek köszönhetően röntgenfluoreszcens spektrométerrel vizsgálta a mintát.

ahol – ahogy arról már korábban írtunk –, a Greenpeace Magyarország május végén vett üledékmintákból megállapította, hogy négy mintavételből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

Elküldtük a videót Simon Gergely környezetkémikusnak, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjének, aki a felvétel megtekintése után azt mondta lapunknak, a videóban látott, mérésre használt műszer miatt „jelentős mérési bizonytalansággal” lehet számolni, ennek ellenére úgy nyilatkozott,

Ebből a szempontból nem meglepő a mérés eredménye, amelyből kitűnik, hogy a nikkel-szint is megnőtt (a magyarországi talajhatárérték a nikkelre vonatkozóan 40 mg/kg, míg most 51 mg/kg-ot mértek), amely a vízi környezetre veszélyes, mondta. „Nem nagyon kritikus, de mindenképpen magas” – nyilatkozta.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat nyugdíjazott geokémikusa, Fügedi Ubul kérdésünkre, hogy milyen veszélyt jelent az arzén ilyen koncentrációja a Sajó üledékének magyarországi szakaszán, elmondta, a határérték túllépése nem jár semmiféle egészségügyi kockázattal.

„Annyit és nem többet jelent, hogy ott a természetben ezen a környéken a szokásosnál lényegesen több van. Ugyanez a határérték a Hernád magyarországi szakaszán (véleménye szerint a kassai ipar szennyezésének hatására) ennél sokkal több, és semmilyen problémát nem okoz” – nyilatkozta.

Hírdetés

Mivel nagyon hosszú ideig, akár több ezer évig is eltarthat, míg az arzén felszabadul, ezért ezzel a problémával rövid távon nem érdemes foglalkozni szerinte. Hozzátette még, hogy az üledékmintákat a Greenpeace-hez hasonlóan akkreditált laborban tanácsos megvizsgálni.

Varga Tibor megkeresésünkre elmondta, azért vette a bátorságot, hogy főként magyar nyelvű, szlovák felirattal ellátott videót készítsen, hogy a 124 km hosszú folyó magyarországi szakaszán élők is tudjanak az arzén formájában jelentkező veszélyről, és ne csak az illetékes hivatalok nyilatkozataira hallgassanak, akik „eleinte nem vették komolyan a helyzetet, majd azt állították, hogy már majdnem megoldották, majd rendkívüli állapotot hirdettek, most pedig folytatják a probléma egyszerűsítését és a közvélemény félrevezetését” – nyilatkozta.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) már korábban javasolta, hogy a veszélyes anyagokkal teli üledéket el kell távolítani a folyóból, és nem szabad engedni, hogy a víz továbbsodorja a folyó alsóbb szakaszaira, déli szomszédunkhoz.

A Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet által koordinált geológiai mérések is kimutatták, hogy bár sikerült csökkenteni a bányavíz kiömlésének mértékét, a folyó üledékében azonban továbbra is jelentős a szennyeződés, főleg arzén, nikkel, vas és mangán tekintetében, a kiömlés helyszínétől egészen Csoltó községig – derül ki a környezetvédelmi minisztérium sajtóközleményéből a tárcaközi válságstábra hivatkozva. A környezetvédelmi tárca szerint azonban „a Magyarországgal közös államhatárnál nincs határérték-túllépés. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pedig megoldási javaslatot készít elő arra, hogy eltávolíthassák a folyó szennyezett üledékét.”

A környezetvédelmi minisztérium sajtóosztálya továbbá arról tájékoztatott, hogy az alsósajói vasércbányában az állami Ércbányák vállalat a Márta tárnába átszivattyúzott nem szennyezett bányavízzel igyekszik csökkenteni a nyomást a bánya azon részére, ahonnan továbbra is ömlik a folyóba a szennyezett bányavíz  – melynek kiszivattyúzása az elkövetkező napokban kezdődhet. Ennek részeként szeptember közepéig lezárják a Márta tárnát, amitől azt várják, hogy szabályozni tudják a bányavizet a bányában, ezzel pedig a szennyezett víz kiömlését is a Sajóba.

A Sajón idén februárban bekövetkezett környezeti katasztrófa miatt a kormány által júliusban kihirdetett rendkívüli állapot van jelenleg is érvényben a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásokban, amelyeken keresztül a Sajó folyik.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »