Az árral szemben kell úszni – Családfesztivál Máriaradnán

Az árral szemben kell úszni – Családfesztivál Máriaradnán

Június 25-én, szombaton a máriaradnai templomban és környékén a Családok X. Világtalálkozója alkalmából összegyűltek a temesvári egyházmegye katolikus családjai. A nagyszabású, magyar és román nyelven zajló eseménnyel a plébániák a római nemzetközi találkozóhoz csatlakoztak.

„Nehéz időkben, ateista és egyházellenes rendszerek idején a családok adták tovább azt a hitet a következő nemzedékeknek, amelyet hűséggel éltek meg a családban. A jövőben is csak a család képes keresztény társadalmat építeni. Amilyenek lesznek a családok, olyan lesz a társadalom is.

– ezt a küldetést fogalmazta meg Pál József Csaba megyéspüspök a Családok X. Világtalálkozója alkalmából a temesvári egyházmegye katolikus családjai számára, amelyet a máriaradnai templomban Matieș Marin karánsebesi plébános, családpasztorációs felelős atya olvasott fel. A püspök ugyanis ezekben a napokban több romániai családdal együtt Rómában vett részt ezen a nemzetközi rendezvényen, így nem lehetett jelen a máriaradnai kegyhelyen szervezett Családok Fesztiválján.

Az egyházmegyei találkozó 10 órakor szentmisével kezdődött, amelyet Matieș Marin mutatott be a kegytemplom oltáránál, koncelebráltak a családokat elkísérő lelkipásztorok.

A szentmise kezdetén a temesvári egyházmegye etnikai sokszínűségét népviseletével is tükröző mintegy harminc család egy-egy plébánia képviseletében, illetve a nyerői templom Szent Családot ábrázoló főoltárképének egy-egy másolatával vonult be a bazilikába, amelyeket a főcelebráns lelkipásztor a nap végén megáldott.

Magyar nyelvű homíliáját Heinrich József nyugalmazott óteleki plébános Pio atya házaspárokra mondott áldásával zárta:

Román nyelven Pălie Veniamin resicabányai plébános mondott szentbeszédet. A liturgia zenei szolgálatát a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia énekkara látta el Surdu Maria vezetésével.

Hírdetés

A szentmisét előadás követte: magyar nyelven Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános, román nyelven Matieș Marin karánsebesi plébános értekezett a Szentatya által ajánlott témáról: Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja.

Mindenki köszönje meg Istennek a családját, a házastársát és a gyermekeit – fogalmazott Szilvágyi Zsolt, aki az életszentséggel kapcsolatosan példaként említette a Családok X. Világtalálkozójának védőszentjeit, Luigi és Maria Beltrame Quattrocchit, valamint Batthyány-Strattmann Lászlót és feleségét.

A különböző műhelymunkákat az egyes lelkiségi mozgalmak – Neokatekumenális Út, kármelita mozgalom, Schönstatt Mozgalom, Fokoláre Mozgalom – tagjai vezették, de a radnai egykori ferences rendházban berendezett múzeumot is bárki megtekinthette. Volt tapasztalatcsere a hit gyermekeknek való átadásáról, valamint a kegytemplom mögötti dombon lévő keresztút stációinál végigjárták a házaspárok útját. A kegytemplomban szentségimádáson vehettek részt azok, akik inkább az elcsendesedést választották.

A különböző délutáni workshopokat követően a résztvevők meghallgatták a Ciobotaru orvos házaspár tanúságtételét, majd ezt követően a Szent Családot ábrázoló képekkel a templom előtti térre vonultak, ahol Matieș Marin szentségi áldásban részesítette a családokat.

A teljes beszámolót ITT olvashatják. 

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »