Az argentin püspökök elítélték a vakcinákkal való politikai visszaélést

Az argentin püspökök elítélték a vakcinákkal való politikai visszaélést

Az Argentin Püspöki Konferencia (CEA) elnöke, Oscar Vicente Ojea felszólalt azok ellen a politikusok ellen, akik kegyként osztogatják a védőoltásokat. A közelmúltbeli botrányos esetek az egészségügyi miniszter lemondásához vezettek Argentínában.

Oscar Vicente Ojea püspök nagyböjt első vasárnapján tette közzé üzenetét, amelyben kifejezi véleményét a koronavírus elleni vakcinák elosztása kapcsán.

„A vakcinák a közjót szolgálják”, mondta San Isidro püspöke, a püspöki testület elnöke, aki emlékeztetett Ferenc pápa felhívására is, mely szerint a vakcinák legyenek valamennyi ember számára elérhetőek.

A főpásztor üzenetével arra botrányra reagált, amely a közelmúltban megrázta az argentin közéletet: mintegy 3000 dózist a politikai elit lefoglalt a maga és a baráti körük számára. Ginés González García egészségügy-miniszter pénteken nyújtotta be lemondását, miután kiderült, többen a hivatalos csatornák megkerülésével jutottak vakcinához.

Ojea püspök sajnálatát fejezte ki, hogy az oltakozás is átpolitizálttá vált, noha „a vakcinát egyetemesen elérhetővé kell tenni, senki nem maradhat ki belőle, és a különösen védendő személyeket kell előre venni a folyamatban”. Élet és halál kérdéséről beszélünk – folytatta a püspök –,

A püspöki konferencia elnöke a vasárnapi evangéliummal is kapcsolatba hozta a kérdést, amelyben Jézust a pusztaságban megkísérti a gonosz. Rámutatott, Jézusnak valami nagyon emberivel kellett szembenéznie: a jó és a rossz harcával, amikor döntéseket hozunk.

Hírdetés

– mondta Ojea püspök.

*

Ezidáig kevesebb mint a lakosság egy százalékát oltották be Argentínában, az ország 45 millió lakosából mintegy 400 ezer főt. A járvány során több mint kétmillióan fertőződtek meg, és 51 ezer ember vesztette életét.

Forrás: Vatican News

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »