Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arcüregek a koponyában elhelyezkedő üregek, a homloknál, az orrnál és az orr két oldalán. Gyulladásáról akkor beszélhetünk, ha az üregeket borító nyálkahártyákat valamilyen betegség támadja meg. Ennek egyik kísérő tünete a fejfájás.

Az arcüregek feladata, hogy segítsenek nyirkosan tartani a beáramló levegőt, emellett olyan váladékot is termelnek, mely a levegő megszűréséhez járul hozzá. Emellett a koponya ellenállóképességét is növelik, és a hangképzésben is szerepet játszanak. Az arcüregek a homloknál, az orrnál és az orr két oldalán, az orcáknál helyezkednek el. A gyermekeknél nagyjából 5 éves korra alakulnak ki röntgenfelvételen is jól láthatóvá az arcüregek – írja a Házipatika.com.

Az arcüregek belső felét borító nyálkahártya, illetve az üregeket az orrjárattal összekötő vezetékek begyulladhatnak, megduzzadhatnak, így a levegő sem tud megfelelően áramlani, és az arcüregben megnő a nyomás, a váladék is felgyülemlik, ezek együttesen pedig igen kellemetlen fejfájást okozhatnak.

Hírdetés

Az arcüreggyulladás (mely érintheti az egyes üregeket külön-külön, de együttesen is) hátterében állhat fertőző betegség, de allergiás reakció, szénanátha is. Az arcüregek elhelyezkedése miatt gyulladt fog vagy a felső állkapocs betegsége is okozhat arcüreggyulladást, hiszen az üregeken keresztül a kórokozók erre a területre is eljuthatnak. Meglehetősen ritkán gombásfertőzés vagy az érintett területen kialakuló tumor is okozhat arcüreg-gyulladásos tüneteket.

A betegség tünetei közé tartozik a tompa, nyomó, erőteljes fejfájás, az érintett terület kipirosodása, megduzzadása, és érzékennyé válása. A fájdalom intenzívebbé válhat a fej mozgatásával, felkeléskor vagy lefekvéskor, amikor az arcüregekre nehezedő nyomás megváltozik. Egyéb jellegzetes tünetek az általános rosszullét, a láz, hidegrázás, az izomfájdalom, a nagy mennyiségű, sárgás-zöldes orrváladék, a köhögés, a nyirokcsomók megduzzadása, a fül- és állkapocsfájdalom.

A legtöbb esetben az arcüreggyulladással összefüggő fejfájás ellen nem kell gyógyszert szedni, hiszen annak hátterében vírusok állnak. A pihenés, a sok folyadék és a tünetek csökkentésére szolgáló gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) mellett a levegő nyirkosan tartása is segíthet a gyorsabb gyógyulásban. Azonban ha magas láz, zavarodottság, vagy az érintett terület súlyos duzzanata is fennáll, esetleg a tünetek több mint egy hétig eltartanak, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »