Az árak után a fizetésünk mikor emelkedik?

Az árak után a fizetésünk mikor emelkedik?

A hónapok óta tapasztalható drágulás nemcsak a családoknak, de az egyedül élőknek is komoly kihívást jelent, mert a társadalomnak még mindig csak egy szűk csoportja kevéssé árérzékeny. Éppen ezért egyre többen teszik fel a kérdést, hogy a rekordot döntő infláció mellett a fizetéseink is emelkedni fognak-e?

A szakértők válasza egyértelmű, hiszen jelenleg is számos területen munkaerőhiány tapasztalható, ez pedig a fizetések emelését eredményezi. Más kérdés, hogy a bérek növekedésének üteme a legtöbb területen nem fogja elérni a pénzromlás sebességét, vagyis a reálértéket tekintve romlani fognak a lehetőségeink.

Növekvő minimálbér

Az még júliusban eldőlt, hogy a minimálbér jövőre 700 euróra növekszik, s ez azért is nagy fegyvertény, mert Szlovákia történelmében először sikerült megállapodniuk a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak ebben a kérdésben. 

A növekedés euróban mérve 54 euró lesz az idei évhez képest, ami 8,3 százaléknak felel meg, tehát ha csak 11 százalékos inflációval számolunk, ettől is jóval elmarad. 

Ennek ellenére, ha valaki utánaszámol, akkor az is világossá válik számára, hogy egy munkaadónak a legalacsonyabb bér mellett is egy alkalmazott teljes költsége ezer euró körül lesz.  Ez pedig nem kis összeg, még ha az értéke az elmúlt években csökkent is. Az adott pénzmennyiség előteremtése egy vállalatnál nem egyszerű feladat, amire az érdekképviseleti szervezetek már figyelmeztettek is.

Egyet ugyanis nem szabad elfelejtenünk. A kiadások vállalati szinten jócskán emelkednek, a munkaerő ára is, a termelékenység viszont csak 20 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban, ami azt jelenti, hogy nincs nagyon tér a további fizetésemelésre. Ehhez az kellene, hogy a munka hozzáadott értéke növekedjen, vagyis növekedjen azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik bonyolultabb és gazdaságilag nagyobb értéket teremtő munkát végeznek.

Ehhez persze olyan beruházások is szükségesek lennének, amelyek jobban felszívják a magasabban képzett munkaerőt, tehát nem csak autógyárakban kellene gondolkodni.

Milyen hatással lesz a piacra?

A minimálbér növekedése egyértelműen hatással lesz a 700 eurónál magasabb fizetésekre is, mert egyfajta nyomást gyakorol a piaci szereplőkre. A versenyhelyzet egyébként is jelentős, mert a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború csak tovább mélyítette bizonyos ágazatok munkaerőhiányát, elsősorban a szolgáltatások területén. A biztonság és az állandó munkalehetőség keresése ugyanis inkább más irányba terelte az érintett szakmákat gyakorlókat, miközben az újra beinduló gazdaság új munkaerőt is igényelt, amelyet sok esetben nem talált meg belföldön.

Hírdetés

A becslések szerint egyébként a bérnövekedés nagyságrendileg a minimálbér emelkedésének százalékos arányával egyezhet meg, pontosabban azt a legtöbb helyen alulról súrolhatja. 

Csökkenő életszínvonal

Az életszínvonal csökkenését igazolják a fizetésekről készülő statisztikák is, amelyek évközi összehasonlításban, egy területet kivéve, mindenhol a reálbérek csökkenését jelezték. Ez a szektor a szállásadás, ahol a statisztikai hivatal által közölt legfrissebb, májusi adatok szerint még mindig csak 936 euró volt az átlagbér. Ez jóval alatta van az 1200 euró körüli átlagbérnek, amelyet – egyes felmérések szerint – a hazai dolgozók fele kapott meg az elmúlt időszakban. Egyszerűsítve úgy fogalmazhatnánk, a munkavállalók fele 1200 eurót vagy annál többet keresett az elmúlt évben, másik fele pedig 1200 euró alatti összeget. A további elemzések arra is rámutattak, a felső tíz százalék havi fizetése meghaladta a 2400 eurót, de ugyancsak tíz százalékot tesznek ki azok, akik 800 euró alatti összeget keresnek.

Ezek az adatok természetesen bruttó összegeket jelentenek, s azt is tudjuk, a fizetés nagyságától, a gyermekek számától és egyéb körülményektől függően ennek nettó értéke, vagyis a ténylegesen a számlára utalt összeg akár több száz euróval is alacsonyabb lehet.

Jelentős növekedés 2023-ban

A pénzügyminisztérium szakértői szerint idén közel négy százalékkal csökkenhet a fizetésünk reálértéke a magas infláció miatt, jövőre a bérek 10 százalékkal emelkednek, s az életszínvonalunk már csak minimálisan romlik, az inflációtól megtisztítva, s 2024-ben már pozitív folyamatok szemtanúi lehetünk. 

Ebből tehát egyértelmű, éppen most vagyunk a legrosszabb helyzetben, amikor a legnagyobb árnövekedés mellett a legkisebb kompenzáció tanúi lehetünk. A kormány továbbra is saját magával van elfoglalva, s amit a polgárok leginkább segítség címen kapnak, az a kiválasztott csoportok esetében csupán egyszeri támogatás, és nagyobb csoportokat csak a frissen bevezetett és óriási belső vitát kiváltó adóbónusz-emelés érint.

Ennek első eredményét a gyermekeket nevelő családok képviselői (minden gyermek esetében az egyik szülő) a júliusi bérükben észlelhetik, ha a bónuszt havonta igénylik vissza, tehát a néhány tíz euróban mérhető javulást éppen a napokban kapják majd meg.

Takarékos idők

Összegzésképp elmondható, a szlovák állam a piacra bízza a helyzetet, amely majd biztosan teremt valamilyen egyensúlyt a fizetéseket érintő elvárások és a bérek valódi összege között, de ahogy erre fentebb már kitértünk, ez még korántsem jelenti azt, hogy az életszínvonalunk ne csökkenjen, a visszaeséssel hosszú távon kell számolni. Éppen ezért ajánlatos, hogy a nem feltétlenül szükséges kiadásainkat, vagy a nagyobb beruházásainkat kissé későbbre tervezzük. Ezt az óvatos, kiváró álláspontot erősíti az is, hogy az előrejelzések szerint fokozatosan javulnia kellene a gazdasági helyzetnek, még akkor is, ha sok a bizonytalanság a világpolitikában és a határokon belül is.

Megjelent a Magyar7 2022/31.számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »