Az Apple alapítója elkészítette a zöld Bitcoint

Az Apple alapítója elkészítette a zöld Bitcoint

Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x) 

Az egyik ilyen, a közelmúltban bevezetett digitális fizetőeszköz az Apple társalapítójának nevét viseli. Steve Wozniak kriptovalutája ugyanakkor nem csupán neve miatt érdekes. Néhány évvel ezelőtt a kriptovaluták az alternatív energia területét is elérték: több olyan digitális eszköz is megjelent, melyeknek célja a napelemes, szélenergiás és hasonló projektek támogatása. Ezen törekvések hátterében jellemzően a blokklánc nevű digitális főkönyvi technológia állt, melyet sokan alkalmaznak a klímaváltozás elleni harchoz, például a karbonkreditek kezeléséhez.

Hírdetés

A hasonló kriptovaluták listája a közelmúltban egy, részben Steve Wozniak által alapított cég révén bővült – írja a GreenBiz. Az Olaszországban és Máltán működő Efforce célja az, hogy növelje az energiahatékonyságot javító projektek tőkéjét. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2019-ben mintegy 250 milliárd dollárt fordítottak világszerte az energiahatékonyság korszerűsítésére, 2025-re az összeget legalább meg kell duplázni, hogy megközelítsük a párizsi klímaegyezmény céljait.

Az Efforce feladata, hogy az ilyen projektek finanszírozása egyszerűbbé váljon. Ehhez egy online piacteret működtetnek a javaslatok ellenőrzésére és listázására, illetve azon teljesítmény-szerződések létrehozására, melyek az eredmények nyomon követését szolgálják. A potenciális támogatók a WOZX nevű kriptovalutával szállhatnak be az egyes projektekbe, melyek után, megawattóránként kaphatnak pénzt. Wozniak szerint a rendszer megteremtheti azt a közösségi erőt, amely az éghajlati átalakulás legyőzéséhez szükséges.

Az Efforce másik alapítója, az olasz Jacopo Visetti hozta létre korábban az AitherCO2 energetikai szolgáltató vállalatot. Az új cég a kezdetekben ezen vállalat projektjeivel foglalkozik majd. Az Efforce hivatalosan 2020 decemberének elején indult, igaz, már korábban lehetett hallani a tervről. A cég még egyetlen projektet sem listázott felületén, de a WOZX értéke máris 1,55 dollár, azaz nagyjából 455 forint volt. Könnyen elképzelhető, hogy a vállalkozás példáját követve utóbb hasonló platformok indulnak.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »