Az Antarktisz 75 millió évvel ezelőtt lángokban állt

Az Antarktisz 75 millió évvel ezelőtt lángokban állt

Egy új tanulmány szerint 75 millió évvel ezelőtt, amikor még a dinoszauruszok jártak a Földön, erdőtüzek tomboltak az Antarktiszon. A Föld egyik legmelegebb időszakának számító kréta korban az antarktiszi James Ross-szigeten a mérsékelt égövi tűlevelűek, páfrányok és a zárvatermő növények virágzó erdeje pompázott, ám nem lehetett teljes ez a paradicsom.

Tüzek pusztították el az erdők egyes részeit, amelyek azonban szénmaradványokat hagytak maguk után. A tudósok most ezeket tárták fel és tanulmányozták – írja az Origo.

A most feltárt lelet az első bizonyíték a korabeli tűzre a James Ross-szigeten.

A felfedezés bizonyítékot jelenthet arra vonatkozóan, hogy a spontán tüzek gyakoriak voltak az Antarktiszon mintegy 84-72 millió évvel ezelőtt.

A kutatók még 2015-ben, a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology tudományos szaklapban publikált tanulmányukban már dokumentálták a dinoszauruszkori erdőtüzek első ismert bizonyítékát az Antarktisz nyugati részén.

Ez a felfedezés bővíti a kréta korszakban előforduló erdőtüzekkel kapcsolatos ismereteinket, de megmutatja azt is, hogy az ilyen események gyakrabban fordulhattak elő, mint azt korábban véltük – mondta Flaviana Jorge de Lima, a tanulmány vezető kutatója, a Pernambuco Szövetségi Egyetem paleobiológusa a LiveScience online tudományos portálnak.

Hírdetés

A Polar Research tudományos szaklapban közzétett, új tanulmányban egy nemzetközi tudóscsoport a 2015-2016-os James Ross-sziget északkeleti részén végzett expedíció során gyűjtött kövületeket elemezte, amelyek szénmaradványnak látszó növénytöredékeket tartalmaztak.

A szakemberek megállapították, hogy valószínűleg megégett nyitvatermők, amelyek a tűlevelűek osztályába tartozó araukáriafélék botanikai családjából származnak.

És bár az Antarktiszhoz hasonló helyek a Gondwana szuperkontinens széttöredezése után a korábbinál elszigeteltebbek lettek,

ebben a jégmentes régióban rengeteg olyan gyújtóforrás akadt, amelyek elősegítették a tüzek keletkezését.

Ilyenek voltak például a villámcsapások, a lehulló meteorok és a vulkáni tevékenység, valamint a gyúlékony növényzet és a magas oxigénszint.

A kutatók most újabb feljegyzéseket keresnek az Antarktisz más helyein keletkezett „paleo-tüzekről”.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »