Az Androidon keresztül már működik az eKarantén, de egyelőre csak a bergi határátkelőn keresztül ehet hazatérni

Az Androidon keresztül már működik az eKarantén, de egyelőre csak a bergi határátkelőn keresztül ehet hazatérni

„Az emberek már nem várhatnak tovább, ezért mi sem fogunk tovább várni, és elindítjuk a házi karantént addig is, amíg az Apple és a Google jóváhagyja a mobiltelefonos alkalmazást,“ jelentette ki szombaton 18.00 óra után közösségi oldalán Igor Matovič.

A kormányfő hozzátette azt is, hogy a mobilalkalmazás egyelőre csak az androidos rendszerű okostelefonon érhető el, és házi karanténba is csak a bergi határátkelőhelyen keresztül lehet áthaladni.

 „A további határátlépési lehetőségekről a rendőrség ad folyamatos tájékoztatást,“

egészítette ki Matovič.

Az ún. intelligens, házi karantén feltételei maradnak, egyetlen kiegészítéssel: Mégpedig, hogy amíg a Google és az Apple nem hagyja jóvá az alkalmazást, a külföldről hazatérő személy írásos nyilatkozatot tesz, hogy tudomásul veszi, hogy az applikációt saját felelősségére használja.

Hírdetés

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy vasárnaptól, azaz május 24-től a házi karantén lehetősége a jelenleg állami karanténban levők számára is elérhetővé válik.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, az intelligens karantén applikációját tegnap sem az Apple sem a Google nem hagyta jóvá. És bár a kormányhivatal korábban mindenkit arra kért, hogy a határhoz érkezése előtt ellenőrizze le az otthoni karantént lehetővé tevő applikáció működését, több tucat külföldről hazaérkező jelent meg a határnál, fennakadásokat okozva a közlekedésben. A D1-es érintett szakasza teljesen beállt.

Már átjárható a a Horvátjárfalu-Kitsee átkelő, de csak lassan halad a forgalom

Kisebb tüntetés is kialakult, a türelmetlen repatriánsok útblokáddal követeltek bebocsátást Szlovákiába. A helyzetet végül Igor Matovič „oldotta meg” azzal, hogy a felkérte a Közegészségügyi Hivatalt kivétel engedélyezésére, ami viszont csak annyit jelentett, hogy a határhoz érkezők állami karanténba kerültek, míg az applikációt nem fogadják el. A tegnap határnál várakozó szlovák állampolgárok elvileg épp az állami karantén elkerülése végett nem tértek eddig haza.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »