Az amerikaiak bőszen telepítik menetoszlopaikat Európába

A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében Lengyelországban telepítendő, több tucat katonai teherautóból és Humvee típusú harcjárműből álló amerikai menetoszlop átlépte csütörtök délelőtt a német-lengyel határt – közölte a lengyel közszolgálati televízió. Úgy tűnik, hogy Donald Trump beiktatása előtt még az utolsó pillanatokat is kihasználja az amerikai haderő, hogy telepakolja katonáival és fegyvereivel Európát. Az oroszok amerikai fenyegetésről beszélnek, de remélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump jól kijön majd egymással.

A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár egyik menetoszlopa Olszyna községnél lépte át a határt. A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében Lengyelországba vezényelt amerikai katonák első csoportja szombaton érkezett meg Zaganba. A három másik alsó-sziléziai községben – Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben – január 18-ig telepítendő csapatok kilenc hónapon át, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében állomásoznak majd Lengyelországban. Az állomány egy részét a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik.

A művelet során a NATO keleti részére a 3. páncélos dandár 3500 katonáját vezénylik ki. Az alakulattal 400 lánctalpas és 900 egyéb jármű, köztük 87 harckocsi, 18 önjáró löveg, több mint 400 terepjáró és 144 páncélozott csapatszállító jármű érkezik a térségbe.

Februárban a New York állambeli Fort Drumból 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter is érkezik kétezer fős katonai kontingenssel. A légierő parancsnoksága Németországban lesz, egyik bázisát a nyugat-lengyelországi Powidzben létesítik.

A NATO a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek értelmében áprilisban Lengyelországba és a balti államokba az észak-atlanti szövetség négy nemzetközi zászlóalját telepítik rotációs rendszerben. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd.

A Kreml tiltakozik, de reménykedik a jobb kapcsolatokban

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Oroszország biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését. Preszkov azonban azt is hozzátette: Moszkva reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök jól kijön majd egymással, és nagyobb lesz a két ország közötti kölcsönös tisztelet, mint az Obama-kormányzat idején volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »