Az amerikaiak a spájzban vannak – hadgyakorlat a Bakonyban

Június közepétől augusztus végéig újabb nagyszabású – és nagy zajhatással járó – amerikai– magyar hadgyakorlatra kerül sor a honvédség bakonyi gyakorló- és lőterein, Újmajor, Hajmáskér, Öskü és Bakonykúti térségében – tudta meg lapunk.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A nagyszabású nyári rendezvény – melyre egy amerikai felderítő-lövész zászlóalj, több száz főnyi személyi állománnyal, páncélozott járművek tucatjaival érkezik hazánkba – kommunikációja alighanem azért szorult háttérbe, mert az aszimmetrikus hadviselés jegyében immár a NATO részéről is igyekeznek élni a meglepetés erejével, minél kevesebb időt adva az orosz felderítésnek és védelmi tervezésnek a csapattelepítésekre való reagálásra, illetve az információs hadviselést – ellenpropagandát – folytató erőknek az eredményes tevékenységre. Az amerikai tervezésnek meg kell még találnia a szükséges egyensúlyt a számukra előnyös harcászati szempontrendszer és a helyi közösségek tájékoztatásának igénye, valamint az őket vendégül látó haderő fogadókészsége (a honvédséget nagymértékben lekötik a határőrizeti feladatok) között.

Hogy ez a „finomhangolás” magyar részről is folyamatban van, arra az is rávilágít, hogy a Honvédelmi Minisztérium májusban felülírt egy 15 éve érvényben lévő utasítást a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, a gyakorlatok is jelzik, hogy a védelem a problémamentes területek közé tartozik, s megnövekedett fontossága az egyik tényező, mely miatt a végnapjait élő washingtoni demokrata adminisztráció visszafogottabb az Orbán-kormány kritikájával.

mno


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »