Az amerikai választók fele helyesli az abortuszról szóló döntést

Ötvenéves abortuszszabályozást írt felül az amerikai legfelsőbb bíróság nem rég meghozott döntésével, amivel visszakerül a tagállamokhoz a terhességmegszakítások szabályozásának joga – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az amerikai testület június 24-én felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a művi terhességmegszakítást. A Roe kontra Wade néven elhíresült 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes az abortusz szabályozása az állami szintű törvényhozásban. 

Vagyis a legfelsőbb bíróság ítélete visszaadta a tagállamok hatáskörébe a terhességmegszakítások szabályozását.

A témával kapcsolatban június 28-án jelent meg a Rassmussen Reports friss kimutatása, ami szerint az Egyesült Államok választóinak ötven százaléka helyesli az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, közülük 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy határozottan helyesli. A megkérdezettek 45 százalék azt mondta, hogy nem ért egyet, 38 százalék pedig azt, hogy határozottan nem ért egyet a döntéssel.

Hírdetés

A republikánus voksolók 75 százaléka egyetért az ítélettel, húsz százalékuk helyteleníti azt. A demokrata szavazók körében épp ellentétesek az arányok: 71 százalékuk helyteleníti, míg 25 százalékuk helyesli a legfelsőbb bíróság lépését – írja a V4NA.

A két nagy politikai párthoz nem kötődő szavazók 53 százaléka támogatja, 42 százaléka pedig nem a terhességmegszakítást szabályozó döntést.

A megkérdezettek 52 százaléka tartja magát abortuszpártinak, míg 41 százalékuk életpártinak. Az előbbi tábor 88 százaléka helyteleníti, míg utóbbiak közül ugyanennyien helyeslik a változtatást.

A Rassmussen Reports felmérését június 26. és június 27. között végezték ezer amerikai szavazó részvételével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »