Az amerikai szubvenciókkal szemben Brüsszel egy uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazza

Az amerikai szubvenciókkal szemben Brüsszel egy uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazza

Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.

Az Európai Bizottság és egyes tagállamok több hónapja aggodalmuknak adnak hangot a Washington által augusztusban elfogadott inflációcsökkentési törvény európai hatásai miatt, ez a téma állt Emmanuel Macron francia államfő e heti amerikai látogatásának középpontjában is.

Az Egyesült Államok gazdaságának nyújtott hatalmas állami támogatások olyan reformokat tartalmaznak, amelyek adókedvezményekkel előnyben részesítik az amerikai vállalatokat, elsősorban az autóiparban az elektromos autókat és akkumulátorokat érintően, valamint a megújuló energiaforrások és a hidrogén terén.

„Ez versenyhátrányokat okoz az Európai Unió vállalatai számára” – mondta Thierry Breton a Le Journal du dimanche című hetilapban megjelent interjúban. Az uniós biztos már november elején jelezte, hogy az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordulhat Washington protekcionista intézkedései miatt.

Hírdetés

„Egy munkacsoportot már létrehoztunk a Fehér Ház és az Európai Bizottság képviselőivel” – tette hozzá.

Emmanuel Macron pénteken úgy fogalmazott, hogy az európai vállalatokra az Egyesült Államokban kért „felmentés” kérdését 2023 első negyedévében szeretné rendezni. Előző nap a francia elnök Washingtonban „szuperagresszívnek” nevezett egyes amerikai intézkedéseket. Joe Biden amerikai elnök válaszában jelezte: kész a törvény hibáinak módosítására, ugyanakkor megvédte az amerikai programot.

„Miután a francia elnöknek sikerült előrelépéseket elérnie Washingtonban, bízom abban, hogy az Európai Unió erőfeszítései meghozzák a gyümölcseiket. Remélem, hogy gyorsabban, mint gondoltam. Talán már a következő napokban” – hangsúlyozta Thierry Breton.

Az uniós biztos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Uniónak javítania kellene a vonzerején és a versenyképességén a stratégiai ágazatokra és technológiára koncentrálva, a zöld átmenet sikere érdekében, a szélerőművek, a napenergia és az elektromos hálózat területén és egy „túl erős” szabályozás megalkotásával.

Az energiaválsággal, az amerikai konkurenciával és a kínai gazdaságpolitikával szemben Breton egy uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására az uniós biztos, a tagállamok nemzeti terveinek koordinálásával. Az egyes tagállamok változó eladósodottsági helyzetét kiemelve, Thierry Breton úgy vélte, hogy az Európai Unió GDP-jének 2 százaléka körüli finanszírozásra lenne szükség, ez mintegy 350 milliárd eurónak felel meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »