Az amerikai püspökök figyelmeztetnek: a politika erkölcsi dimenziójára kell figyelni

Az amerikai püspökök figyelmeztetnek: a politika erkölcsi dimenziójára kell figyelni

A politika erkölcsi és etikai dimenzióját kell figyelembe venni – áll az amerikai püspöki konferencia „A lelkiismeret formálása a felelős állampolgári magatartás érdekében” című dokumentumában.

Az Egyesült Államok püspökei az interneten tették közzé 2007-es dokumentumuk frissített verzióját az elnökválasztási kampány utolsó szakaszában. Az amerikaiak november 8-án dönthetnek arról, hogy a republikánus Donald Trump vagy a demokrata Hillary Clinton költözhessen be a Fehér Házba.

A három részből álló dokumentum először röviden áttekinti az egyház társadalmi tanítását. A második rész a püspökök állásfoglalását tartalmazza etikai alapelvek mentén az élet védelme, a béke előmozdítása, a gazdasági igazságosság, a kiskorúak védelme, a vallásszabadság és a teremtett világ védelme kérdésében.

A harmadik részben a főpásztorok elemzik a politikai élet célkitűzéseit; az állampolgárokat, a jelölteket és a hivatalnokokat érintő kihívásokat. A dokumentum arra hív, hogy a választók ne a pártokra és az ideológiákra figyeljenek, hanem arra, ami védi vagy fenyegeti az emberi méltóságot. Az USA püspökei arra szólítanak, hogy a jelöltek elsősorban a közjót vegyék figyelembe, és ne a pártérdekeket, ezáltal tegyék lehetővé az egész nemzet fejlődését. Ennek érdekében tíz olyan témát vetnek fel, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a választások kapcsán.

Az első helyen az élet védelme áll, a legvédtelenebbek oltalma, továbbá az eutanázia, a halálbüntetés és az embriók kutatási célra való felhasználásának elítélése, a nemzetközi konfliktusokban a háborúk elkerülése. A harmadik helyen az egy férfi és egy nő közötti házasság védelme, a genderideológia elutasítása, a család erkölcsi, társadalmi és gazdasági támogatása áll. A negyedik helyet a bevándorlás kezelésének átfogó reformjavaslata foglalja el a püspöki konferencia dokumentumában, amely lehetőséget nyújtana a bevándorló számára az állampolgárság megszerzésére, a családok szétszakítását elkerülve, a határok védelmét biztosítva, és tiszteletben tartva a jogállamot, valamint szembenézve az elvándorlást kiváltó okokkal a származási országokban.

A szegénységnek szentelik az ötödik pontot. A püspökök szerint biztosítani kell az állampolgároknak az emberhez méltó munkát, az igazságos bért és a megfelelő egészségügyi ellátást. A fejlődő országokban – adósságuk csökkentése mellett – le kell küzdeni az éhezést és a szegénységet. A hatodik pontban a püspökök az egészségügyi ellátás biztosítását kérik az élet, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletben tartásával. A hetedik pontban a főpásztorok elutasítják a bevándorlók elleni előítéleteket, a vallási fanatizmust és a diszkrimináció minden formáját.

Az utolsó három pontban a családokhoz, a gazdasági intézményekhez és a kormányhoz fordulnak a püspökök a szegénység leküzdése, a közjó előmozdítása és a teremtett világ védelme érdekében. Hangsúlyozzák, tiszteletben kell tartani a személyek jogait és vallási meggyőződését. Emellett különleges figyelmet kell fordítani a keresztények és más vallási kisebbségek üldözésének megszüntetésére a Közel-Keleten.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »