Az amerikai nagykövetet sértegette Rodrigo Duterte

Diplomáciai viszályt okozott a Fülöp-szigetek elnöke.

Homoszexuálisnak és idegesítőnek nevezte az országába akkreditált amerikai nagykövetet Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek nemrég megválasztott elnöke, aki ezzel komoly diplomáciai vihart kavart. A washingtoni külügyminisztériumba hívatták be tegnap a Fülöp-szigeteki ügyvivőt a híresen szabadszájú államfő pénteken tett kijelentései miatt.

Hírügynökségek beszámolói szerint Duterte katonák előtt mondott beszédében azt mondta, a John Kerry amerikai külügyminiszterrel tartott megbeszélései jók voltak, de Philip Goldberg amerikai nagykövet egy „homoszexuá­lis gazember”, aki „nagyon idegesít”.

A Breitbart News hírportál szerint a politikus és a diplomata viszálya még akkor kezdődött, amikor Duterte a Fülöp-szigetek elnökjelöltje volt, kampánykörútján pedig azt mondta az 1989-es davaói börtönlázadásban megerőszakolt és meggyilkolt ausztrál misszionárius nővérről: olyan gyönyörű volt, hogy neki mint a város akkori polgármesterének kellett volna először erőszakot tennie rajta. Szavait élesen elítélte Goldberg.

Az amerikaiakat tovább ekézte múlt pénteken az elnök, hiszen, mint fogalmazott, ez „csodálatos” foglalatosság. „Sértsük meg őket ismét, hogy ezek a bolondok helyreigazítást kérjenek!” – javasolta.

Duterte kitért arra is, hogy a diplomatáknak nem illik beleszólniuk az őket fogadó ország belügyeibe.

Mindezeket azután mondta el, hogy John Kerry 32 millió dolláros támogatást ígért neki a drogkartellek elleni harcához.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »