Az amerikai nagykövet meglátogatta a menekülteket Horgoson és Szabadkán

Az amerikai nagykövet meglátogatta a menekülteket Horgoson és Szabadkán

A horgosi határátkelőnél kialakított sátortáborba, majd a szabadkai befogadó állomásra látogatott csütörtökön Kyle Scott, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete, akit elkísért Johannes Eigner belgrádi osztrák nagykövet is.

Scott a tábor megtekintését követően elmondta, korábban a horgosi határon is találkozott az ott táborozó menekültekkel és a szíve sajdult meg a rossz körülmények láttán, amelyek ott uralkodnak. A nagykövet ugyanakkor dicsérettel szólt Szerbia migránspolitikájáról, amely szavai szerint az egész térség számára példaként szolgálhatna.

Eigner emlékeztetett rá, hogy az EU és Törökország között született egy megállapodás, amelynek köszönhetően csökkennie kellene az Európa felé irányuló menekülthullámnak.

A nagykövetek házigazdájaként jelen lévő Aleksandar Vulin szerbiai szociális ügyi miniszter is arról beszélt, hogy Szerbia igyekszik mindent megtenni, hogy a menekültek emberséges feltételek között tartózkodhassanak az ország területén, de mint mondta, az ország egyedül nem képes megbirkózni ezzel a válsággal. Vulin szerint a magyar határon feltorlódott menekültek problémája félóra alatt megoldódhatna, ha Magyarország beleegyezne, hogy a menedékkérelmeket a preševói befogadó központban veszi át. Mint hozzátette, erről folynak a tárgyalások a két ország között, egyelőre eredmény nélkül.

Basity Gréta

Kapcsolódó cikk:

Colleen Bell és Kyle Scott a röszkei tranzitzónába látogatott


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »