Az amerikai külügyminiszter holnap Pozsonyba látogat

Az amerikai külügyminiszter holnap Pozsonyba látogat

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szlovákiai látogatását a problémamentes kapcsolatok mintapéldájának tekinthetjük. Ezt Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter jelentette ki hétfőn, a Grúziában tett látogatása során, amelyen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként vesz részt.

„Semmilyen negatív üzenetet nem közvetít, épp ellenkezőleg, nagyra értékeli a Szlovák Köztársaság és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat” – közölte Lajčák azokra az információkra hivatkozva, amelyeket az amerikai partnerei közvetítettek neki Pompeo szlovákiai útjáról.

Lajčák emlékeztetett: ez lesz a második alkalom, hogy az USA külügyminisztere Szlovákiába látogat. Először Madeleine Albright külügyminiszter járt itt 20 évvel ezelőtt. „Tehát nagyon örülünk, hiszen ez láthatóvá teszi a két ország kapcsolatát” – mondta.

Hírdetés

Az amerikai külügyminiszter Lajčák szerint egy olyan időszakban érkezik Szlovákiába, mikor több nagy évfordulóról is megemlékezünk, mikor az ország teljesíti a védelmi befektetésekkel kapcsolatos kötelezettségeit, és mikor sok olyan téma van, amelyről beszélnünk kell”.

Pompeo keddi, pozsonyi programjával kapcsolatban Lajčák elmondta, hogy a kormányfővel és az államfővel folytatott tárgyalások szokás szerint nagyon tárgyilagosak lesznek. „A témáknak van egy listája, amelyre összpontosítunk” – magyarázta.

A kétoldalú kapcsolatokon kívül a regionális jellegű ügyekről is beszélni fognak. Az miniszter szerint az amerikai felet biztosan érdekelni fogja Szlovákia véleménye a Nyugat-Balkánról, az EBESZ-elnökségről, de más nagy témáról, például Kína kérdéséről is.

Lajčák tavaly novemberben találkozott Pompeóval a washingtoni látogatása során. Ekkor fogadta el Pompeo a szlovákiai meghívást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »