Az amerikai külügy is nekiment a kormánynak a civiltörvény miatt

Közleményben ítélte el az Egyesült Államok külügyminisztériuma a parlament elé került civiltörvényt, amely Washington szerint igazságtalanul veszi célba a magyar civil társadalmat. Korábban a budapesti amerikai nagykövetség is a német külügyminisztérium szóvivője is kiállt a magyar civilek mellett.

A hétfőn közzétett nyilatkozatban azt írják: az Amerikai Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Magyarország parlamentje olyan törvényt fogadott el, amely igazságtalan terhekkel sújtja a civil társadalmat, amely a korrupció ellen küzd és a szabadságjogokat védelmezi.

Washington szerint azzal, hogy a törvény ezeket a szervezeteket úgy állítja be, mintha külföldi támogatással a magyar társadalom érdekeivel mennének szembe, a kormányzat gyengíti a magyarok azon képességeit, hogy törvényes és demokratikus módon szervezkedjenek és a problémáikra is ilyen módon keressenek megoldást.

Azt is hozzáteszik, amennyiben a törvény életbe lép, azzal Magyarország egy újabb lépéssel távolodik el az EU és a NATO értékei melletti elkötelezettségétől.

http://mno.hu/

Áder János múlt héten azt mondta, nem lát semmilyen közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely akadálya lehetne a civiltörvény kihirdetésének, így pénteken aláírta. A Velencei Bizottság aggályai miatt némiképp puhult a jogszabály, de a törvény legfontosabb pontján – amely szerint „külföldről támogatott szervezet” minősítést kell használnia a civil szervezetnek, amennyiben az országon kívülről jutott legalább 7,2 millió forintos támogatáshoz – a Fidesz nem változtatott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »