Az amerikai különmegbízott ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetét az afgán vezetőkkel

Az amerikai különmegbízott ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetét az afgán vezetőkkel

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja hétfőn ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel.

Khalilzad az előző nap bejelentette, hogy karnyújtásnyira került az egyezség megkötéséhez az amerikai delegáció és az afganisztáni tálib küldöttség Katarban, ami megnyithatja az utat a béke megteremtése és az Egyesült Államok leghosszabban – csaknem 18 éve – tartó háborújának lezárása előtt Afganisztánban.

Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor megjegyezte: tekintve az amerikai-tálib tárgyalások kényes voltát és a kabuli vezetés eddigi mellőzését a megbeszéléseken egyelőre nem világos, hogy Asraf Gáni elnök és kormányának tagjai ténylegesen betekintést nyerhettek-e a dokumentumba.

Az amerikai különmegbízott miután vasárnap este Katarból Afganisztánba utazott, kétszer is találkozott Gánival. A katari béketárgyalások kilencedik fordulója ugyanakkor a megállapodás véglegesítése nélkül ért véget.

Hírdetés

– mondta Khalilzad a dari nyelven adott interjúban, amelyből részleteket hírügynökségek előzetesen közöltek.

A békefolyamatra azonban árnyékot vet a tálibok nem csituló harctevékenysége. A hétvégén több támadást indítottak Afganisztán északi részében. Szombaton rövid időre elfoglalták Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét, ahonnan az afgán belügyminisztérium közleménye szerint kiűzték őket, ám vasárnapra virradóra a lázadók összehangolt támadást intéztek a szomszédos Baglán tartomány székhelye, Puli-Humri ellen is. Az összecsapásokban hétfőig összesen 47 sebesültet szállítottak kórházakba, a tálibok legalább 51 harcosa, hét civil és a biztonsági erők hat tagja életét vesztette a belügyi tárca tájékoztatása szerint.

Szakértők szerint a tálibok az esetleges harctéri nyereségeket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »