Az amerikai közvélemény-kutatások szerint Sanders legyőzheti Trumpot

Az amerikai közvélemény-kutatások szerint Sanders legyőzheti Trumpot

Egyre többen gondolják úgy az Egyesült Államokban, hogy a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor a Demokrata Párt színeiben legyőzheti a republikánusok jelöltjét, Donald Trump elnököt a novemberi választáson – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató cég és a Reuters hírügynökség közös felméréséből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

A felmérés február 17-e és 25-e között – tehát a nevadai jelölőgyűlések előtti napoktól kezdve a kedden Dél-Karolinában tartott televíziós vitáig tartó időszakban –készült. Demokrata párti és független szavazókat faggattak.

Hírdetés

A megkérdezettek 26 százaléka szerint Bernie Sanders lenne a legalkalmasabb a Demokrata Párt elnökjelöltjének, 20 százalékuk a milliárdos Michael Bloomberg mellett döntene, és 17 százalékuk Joe Bidenre, az Obama-kormányzat volt alelnökére szavazna.

Az eredményeket elemzők szerint ez nagy változást jelez. Egy hónappal korábban ugyanis a megkérdezettek 27 százaléka Bident látta volna szívesen elnökjelöltként, míg alig 17 százalékuk gondolta azt, hogy Sanders képes lenne legyőzni Donald Trumpot a novemberi választáson.

A múlt szombaton Nevadában tartott jelölőgyűléseken a spanyol ajkúak és a fiatalok elsöprő többségben Sandersre voksoltak. Bident inkább az idősek és az afroamerikaiak támogatták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »