Az amerikai kormány több tagja Mexikóba látogat

Az amerikai kormány több tagja is Mexikóba látogat pénteken – jelentette több amerikai médium szerdán.

A küldöttség a közelmúltban megválasztott új elnökkel, Andrés Manuel López Obradorral tárgyal Mexikóvárosban.

Hírdetés

Július elején, rögtön a mexikói elnökválasztást követően jelentették be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mexikóvárosi látogatását – melynek során az amerikai diplomácia vezetője találkozik Enrique Pena Nieto jelenlegi mexikói elnökkel is -, kedden kiderült, hogy a delegációhoz csatlakozik Jared Kushner, Donald Trump elnök veje és tanácsadója a Fehér Házban, szerdán pedig nyilvánosságra hozták, hogy a küldöttség tagja lesz Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter és Steven Mnuchin, a pénzügyi tárca irányítója is.

López Obrador a július elsején tartott választásokon elsöprő győzelmet aratott a közép-amerikai országban, és Donald Trump azonnal gratulált a győzelméhez. A megválasztott elnök ezt követően baráti, az amerikai sajtóban békülékenynek minősített szavakkal szólt az amerikai elnökről. Trump “nagyon tiszteletre méltó volt vele” – nyilatkozott López Obrador, és megelégedettséggel fogadta, hogy az amerikai elnök nem hozta fel a határon építendő fal ügyét. “Milyen jó, hogy ez nem került elő” – fogalmazott a leendő államfő, aki hangsúlyozta, hogy “érdekeltek vagyunk az amerikai néppel és kormányzattal fenntartott jó kapcsolatokban”.

A megválasztott mexikói elnök, aki december 1-jén lép hivatalba, kifejezte reményét arra is, hogy az Egyesült Államok a gazdasági fejlődést elősegítő beruházásokat hajt végre Mexikóban és egész Közép-Amerikában is, s ez szerinte megállítaná a bevándorlóknak az amerikai határ felé áramlását is. “Panamától Mexikó északi határáig mi valamennyien azt akarjuk, hogy az embereknek legyen munkalehetőségük, erre összpontosítunk a leginkább” – fejtette ki López Obrador.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »