Az amerikai kongresszusi képviselők arra kérik a Metát, hogy foglalkozzon az oroszbarát dezinformációk terjesztésével Szlovákiában

Az amerikai kongresszusi képviselők arra kérik a Metát, hogy foglalkozzon az oroszbarát dezinformációk terjesztésével Szlovákiában

Nyitókép: Shutterstock

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának tagjai a Meta internetes cég vezetőségéhez fordultak, amely többek között a Facebook közösségi oldal üzemeltetője is.

A kongresszusi képviselők arra kérték a Metát, hogy fordítson nagyobb figyelmet az „oroszbarát dezinformációk veszélyes terjesztésére“ a szlovákiai platformjain.

A bizottság sajtóközleményében azt írta, nem lát „megfelelő lépéseket“ a Facebook részéről, holott a szlovák és az amerikai kormány többször is rámutatott a problémára. A Facebook állítólag megígérte, hogy a következő napokban tájékoztatni fogja a kongresszusi képviselőket.

Hamis és félrevezető tartalmakat népszerűsítenek az ukrajnai háborúról

Hírdetés

A cég vezetőjét, Mark Zuckerberget a közzétett levélben a parlamenti bizottság elnöke, Adam Schiff és a Demokrata Párt további négy törvényhozója szólította meg.

A levélben rámutattak a Facebook hatalmas népszerűségére, amely szerintük a több mint ötmillió lakossal rendelkező Szlovákiában 2,7 millió aktív felhasználóval rendelkezik. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy „azonosítható oroszbarát szereplők“ csoportja évek óta dezinformációkat terjeszt a „szlovák Facebookon“.

Az elmúlt időszakban „hatalmas mennyiségű” hamis és félrevezető tartalmat népszerűsítettek az ukrajnai háborúról.

„A bizottság mély aggodalmát fejezi ki a káros álhírek és az oroszbarát propaganda folyamatos jelenléte miatt a szlovák Facebookon, és felszólítja a Facebookot, hogy haladéktalanul biztosítsa minden oroszbarát félretájékoztatás gyors értékelését, ellenőrzését és megjelölését, láthatóságának csökkentését vagy megszüntetését a Facebook érvényben lévő szabályaival összhangban”

– írta az öt kongresszusi képviselő.

RTVS/ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »