Az amerikai alkotmánybíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade szövetségi abortusztörvényt

Az amerikai alkotmánybíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade szövetségi abortusztörvényt

Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága  is – pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt – jelentette több amerikai médium pénteken.

Az Egyesült Államok tagállamainak nagy része már többféle korlátozást bevezetett a művi terhesség-megszakítás szabályozására, a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után azonban a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, s nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt. Az 1973-as jogesetben a szövetségi legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása.

Samuel Alito legfelsőbb bíró a testület többségi véleményének indoklásában leírta, hogy a Roe kontra Wade esetben hozott döntés „már a meghozatalakor hallatlanul helytelen volt”, nem beszélve arról, hogy „az indoklása példátlanul gyenge, és az ügyben meghozott döntés káros következményekkel járt”.

Hírdetés

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolt a három bíró ellenvéleményéről is, akik, javarészt liberális álláspontjukkal kisebbséget képviselnek a vélt konzervatív többségű testületben. Stephen Breyer, Sonia Sotomayor és Elena Kagan bíró ellenvéleménye közös indoklásában úgy fogalmazott: „nem csak a bíróság miatt, de sokkal inkább az alapvető alkotmányos védelemtől megfosztott nők milliói miatt szomorúan közöljük, hogy nem értünk egyet a döntéssel”. Kifejtették azt is: attól tartanak, a tagállamok megtilthatják a várandós nőknek, hogy az államhatárokon kívül kérjenek segítséget a művi terhesség-megszakításhoz.

Az Egyesült Államok eddigi legszigorúbb, abortuszt tiltó törvényét május végén vezették be, Oklahoma államban: amellett, hogy itt már a megtermékenyítéstől tiltják a terhesség megszakítását, a magánszemélyeknek lehetőségük van feljelenteni azokat, akik segítséget nyújtottak az abortuszon átesett nőknek. Az oklahomai törvény csak nemi erőszak, orvosi vészhelyzet vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt a terhesség-megszakítás tilalma alól.

A Roe kontra Wade jogeset által kiváltott heves viták fényében az amerikai törvényhozás felsőháza a múlt héten azt is megszavazta, hogy a legfelsőbb bírák családjai is fokozott védelemben részesüljenek. A hat konzervatív bíró házánál ugyanis nem csak a tüntetések váltak rendszeressé, de egy férfit június elején le is tartóztattak, mert merényletet akart elkövetni Brett Kavanaugh, az alkotmánybíróság tagja ellen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »