Az Amazon vezetője támogatja a társasági adó emelését

Az Amazon vezetője támogatja a társasági adó emelését

Támogatja a társasági adó emelésére tett javaslatot Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egyben vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere.

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát hosszú ideje érik bírálatok amiatt,

hogy minden kiskaput kihasznál annak érdekében, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetnie.

Az Amazon 2018-ban és 2019-ben például egy dollár adót sem fizetett be az amerikai szövetségi költségvetésbe.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten ismertette kétezermilliárd dollár értékű infrastruktúrafejlesztési programját, amelynek végrehajtását részben a vállalati adók emeléséből befolyó pénzből finanszíroznák.

Az elnök egyebek között indítványozta, hogy

emeljék 21 százalékról 28 százalékra a társasági adót, zárják be az adóelkerülést lehetővé tévő kiskapukat, állapítsanak meg egy adóminimumot az amerikai vállalatok külföldi bevételeire, nehezítsék meg a vállalati nyereségek adóparadicsomokba való menekítését.

Hírdetés

Az elképzeléseket kommentálva Jeff Bezos a vállalat blogfelületén kedden közölt írásában úgy fogalmazott, hogy támogatják a Biden-kormányzat törekvését, miszerint nagyszabású infrastrukturális befektetéseket hajtsanak végre az Egyesült Államokban.

Megértjük, hogy ez a beruházás engedményeket követel minden féltől úgy annak tekintetében, hogy mi fér a programba, mint annak tekintetében, hogy ki állja a költségeket (támogatjuk a társasági adó kulcsának emelését) 

– áll Bezos bejegyzésében.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején azt szorgalmazta, hogy

állapítsanak meg egy globális társaságiadó-minimumot a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára. E kérdés szerdán napirendre kerül a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek videókonferenciáján.

Az amerikai technológiai nagyvállalatok, köztük az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google, évek óta heves bírálatok kereszttüzében áll. Azt vetik szemükre szerte a világban, hogy

túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, hatalmas profitjukat a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

Ámbátor hosszú évek óta folynak nemzetközi tárgyalások a nagy globális technológiai cégek egységes megadóztatásáról, mindeddig nem született megállapodás, így már több európai ország egyoldalúan vetett ki digitális szolgáltatási adót az érintett, túlnyomórészt amerikai vállalatokra.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »