Az alvászavar meglepő oka

Az alvászavar meglepő oka

Alvászavart válthat ki az időjárás-változás, a pszichés feszültség vagy a túlzott koffeinfogyasztás is, azonban könnyen előfordulhat, hogy a problémát a gyomorsav visszaáramlásával járó tünetek okozzák.

Az álmatlanul töltött éjszakák megzavarják a szervezet regenerálódását, és ezzel a nappali tevékenységeket is nagyban megnehezítik. Ha rendszeresen előfordul, érdemes megkeresni a kiváltó okokat. Az egyik ilyen lehet az elalvási nehézségeket, felületes alvást, rémálmokat és éjszakai felriadásokat – mikroébredéseket – is gyakran okozó reflux. Mivel a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása esetenként csak éjszaka jelentkezik, könnyen előfordulhat az is, hogy a kiváltó okok sokáig rejtve maradnak (néma reflux) – írja a Házipatika.com.

A reflux egyik fő tünete, a gyomor felső részén, a szegcsont mögött és alatt jelentkező égő érzésalvásközben akár észrevétlen is maradhat. A kialvatlanság mellett reggelente esetleg csak a – szintén nem mindig jelentkező – rekedtség, köhögés vagy émelygés utalhat rá. A probléma fő oka, hogy fekvő helyzetben a gyomorsav jóval könnyebben áramolhat fel a nyelőcsőben akár a torokig vagy szájüregig, miközben marja a savérzékeny nyálkahártyát. A gyomorszáj izomgyűrűjének lazaságát okozhatják örökletes genetikai adottságok, de kialakulhat a túlsúly – vagy terhesség – miatti megnövekedett nyomás, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai vagy rossz étkezési szokások következtében is. Fontos foglalkozni vele, mert ha az állapot okozta irritáció tartósan fennáll, a nyálkahártya képtelen regenerálódni, így a felmaródások következtében gyulladásos sebek és fekélyek alakulhatnak ki, amelyek további szövődményeket okozhatnak.

Hírdetés

A reflux tüneteit nem csak súlyosbíthatják, hanem önmagukban is kiválthatják a zsíros, túl fűszeres ételek, valamint olyan élelmiszerek, mint például a paradicsom, a nyers hagymafélék, a csokoládé, az alkoholos, koffeines vagy szénsavas italok, citrusok fogyasztása, de a dohányzás, vagy például a stressz is. Érdemes hangsúlyozni, hogy nem csak az számít, hogy mi a nap utolsó étkezése, hanem az is, hogy mikorra időzítjük. Célszerű a könnyű, nem savképző ételekből alapvetően kisebb mennyiséget fogyasztani vacsorára, a lefekvés előtt legalább két-három órával hamarabb. Fontos, hogy evést követően ne feküdjünk le azonnal, ha pedig savas felböfögést észlelünk, mindig öblítsük le a nyelőcsövet egy pohár vízzel.

A gyomorsav visszaáramlásának elkerülése érdekében javasolt az ágy fejvégét megemelni. A legcélszerűbb az egész matracot vagy ágyrácsot megdönteni, és kerülni a hason fekvést. Elérhetőek speciálisan kialakított refluxpárnák is, amelyek szintén a teljes gerincoszlopot megemelik. Alvás közben kerülendők a derékban túlságosan szűk ruhadarabok, mivel ezek a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Amennyiben szükség van rá, érdemes megtanulni különböző stresszoldó technikákat, de akár egy könnyű esti séta is segítheti – az emésztés serkentése mellett – a napi problémáktól való eltávolodást.

Ha a reflux az életmódbeli és étkezési változtatások ellenére is jelentkezik, a szövődmények elkerülése érdekében indokolt lehet a gyógyszeres terápia. A patikákban vény nélkül kaphatóak különböző savlekötők, amelyek a már kialakult panaszokra nyújtanak tüneti kezelést. Szintén nem szükséges vény egyes úgynevezett H2-receptor blokkolókhoz sem. Ezek a készítmények a gyomorsav-túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövid távú kezelésére alkalmasak. Rövid időn belül tartósan – akár kilenc órán keresztül – képesek csökkenteni a gyomorsav-termelődését. A H2-receptor blokkolók – például a famotidin tartalmú gyógyszerek – esetében nincs szükség folyamatos szedésre sem: alkalmanként, bizonyos élethelyzetekben is segítséget nyújtanak, így például egy nehezebb vacsora után is garantálhatják a zavartalan éjszakai pihenést, és a nyugodt, pihentető alvást.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »