Az állatok örökbefogadását népszerűsítik szombaton

Az állatok örökbefogadását népszerűsítik szombaton

A szaporítók elleni harcnak szentelték a szervezők az idei, VII.Örökbefogadott Állatok Napját, ahol nemcsak hasznos tudnivalókkal, hanemélményekkel is gazdagodhatnak a résztvevők.

A rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket szeptember 14-én, szombaton, 10.00 és 15.15 óra között a Népligetben, a Planetárium mögötti területen. Az Illatos úti ebtelepet támogató Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) szervezésében, a
Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló, izgalmas bemutatókkal is
kecsegtető rendezvény célja, hogy az örökbefogadás ösztönzésén kívül bővebb
ismeretekkel lásson el a helyes állattartással kapcsolatban is.

A szervezők az örökbefogadott állatokon és gazdijaikon kívül várnak minden kutya- és macskatartót, valamint azon állatbarátokat is, akik még csak fontolgatják négylábú házi kedvenc beszerzését. Lesz kutya—gazdi szépség- és kutyabehívó verseny, a kutyanevelésben segítséget jelentő, új módszereket felvonultató érdekes bemutatók, óriás méretű kutyás ki mit tud társasjáték, örökbefogadott állatok közös fotózása és kutyahűségeskü, kutya—gazdi fotózás, örökbefogadási tanácsadás, valamint a legkülönfélébb szakemberek, akik egész nap várnak az akár egyénre szabott tanácsaikkal. Emellett egy új ügyességi versennyel is készülnek a szervezők, az ebolimpiával, amelyre hatballábas kutya—gazdi párosok is bátran jelentkezhetnek. A résztvevők találkozhatnak Nózival, a nyugdíjas kábítószer-keresővel, Mandyvel, a veterán robbanószer-keresővel, valamint a Jóban Rosszban színésznőjével, Bugár Annával, aki nemcsak gazdiként érkezik, hanem a kutya—gazdi szépségverseny egyik zsűritagjaként is. 

A mókás programok mellett azonbanidén két fontos küldetése is van a szervezőknek: az egyik, hogy egy szakmaibeszélgetés, egy fotókiállítás, kiadványok és oktató játékok, valamit szakmaipartnerek, civil társszervezetek segítségével átadják mindazt, amit jó, hatudunk a szaporítók állatkínzó és illegális tevékenységével kapcsolatban, akárkutyavásárlás előtt állunk, akár lelkes állatbarátok, segíteni akarók vagyunk.

„A szaporítók elleni harc egyik legfontosabb lépése, hogy megértessük mindenkivel, miért nem szabad szaporítótól kutyát vásárolni” – hívja fel a figyelmet a téma fontosságára Dódity Gabriella, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti telepét segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) kuratóriumi tagja. „A szaporítók a jogszabályokat nem tartják be, tudás és megfelelő engedélyek hiányában pároztatják az egyedeket, kizárólag a minél nagyobb anyagi előnyt szem előtt tartva „állítják elő” a kutyakölyköket.”

Hírdetés

A szukákat a lehető legtöbb egyedérdekében minden tüzeléskor pároztatják, kizsigerelve ezzel a testüket. Amikora szervezetük már nem bírja a terhelést, legyengül, megbetegszik, és már nemhoz hasznot, sokszor kivégzik, vagy utcára dobják, sorsára hagyják. Rengeteghasonló sorsú kutya kerül a gyepmesteri telepekre vagy a civil szervezetekhez.Az állatokat a lehető legkisebbhelyen, szűk ketrecekben, pincékben, sötét zugokban, bezárt ládákban tartják. Akölyköket a törvényben is előírt 8 hetes kor előtt elválasztják anyjuktól, sokesetben visszafordíthatatlan kárt okozva ezzel. Az így „előállított” kiskutyákszinte kivétel nélkül betegek, egészségtelenek, és lelkileg sincsenek rendben.

„Nagyon fontos, hogy aki úgy véli, hogy szaporítóval áll szemben, az azonnal értesítse a hatóságokat, a település jegyzőjét vagy a rendőrséget” – tette hozzá Dódity Gabriella.   

Az alapítvány másik fontos küldetése aVII. Örökbefogadott Állatok Napján, hogy gazdit találjon az ország gyepmesteritelepeinek történetében első, az Állategészségügyi Szolgálat Illatos útitelepén rehabilitált hat kutyának: Zsöminek, Roninak, Misának, Malinak, Tökinekés Frodónak. Ötükkel – bár csak rövid ideig – személyesen is találkozhatsz arendezvényen, és a partner kutyaiskolák (Népszigeti és Guru) őket rehabilitálóterapeutáival is beszélgethetsz. Az örökbefogadásukra pedig – alaposmegfontolás és ismerkedés után – leghamarabb másnap, az Illatos úti telepenlesz lehetőséged, illetve más gazdira váró állatok is lesznek.

Az idei Örökbefogadott Állatok Napjaa hetedik a sorban, de még mindig óriási szükség van rá – hívja fel a figyelmetDódity, hozzátéve, hogy a magyar állattartói kultúra színvonalánakelégtelenségéből fakadó problémák leginkább az Illatos úti telepen, ill. más gyepmesteritelepeken érezhetőek a legjobban. Évente kb. ezerötszáz állat kerül a fővárositelepre, ezért többek között rövid távon az örökbefogadás segítésére, hosszútávon pedig a nevelésre van szükség. A rendezvény életre hívója hét évvelezelőtt maga a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata volt, amely fő szakmaipartnerként ma is annak fókusza.  Arendezvényen a házikedvenccel együtt részt venni kívánók az állat oltásikönyvét is hozzák magukkal! Minden program ingyenes.

The post Az állatok örökbefogadását népszerűsítik szombaton appeared first on HUNHÍR.info.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »