Az állatkertvezető kiállt a Liget-projekt mellett

Az állatkertvezető kiállt a Liget-projekt mellett

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója az Élet és Irodalomban sérelmezte, hogy Tamás Gáspár Miklós „vulgáris népszórakoztatás”-ként utal az állatkertre, és nem feltétlenül pozitívan ír arról, hogy kulturális intézmény kerül a Városligetbe. Szerinte nem az ördögtől való, hogy szép, új épületeket emelnek.

„Miért is baj, hogy újjászülethet valamennyi, a ligetben régóta működő intézmény és itt álló épület? Hogy a Városliget elegánsabb lesz, mint volt? Hogy a már itt lévő hét jelentős kulturális attrakció közelébe még pár költözik, az ördögtől való? Hogy a beton, az aszfalt meg a randa, gagyi épületek helyére szépek épülnek, az jó vagy rossz?” Fenti kérdéseket a Fővárosi Állat- és Növénykert 2007 óta (illetve korábban 1994 és 2003 között) regnáló főigazgatója, Persányi Miklós tette fel az Élet és Irodalom friss számában.

György Péter kiszállt

Az állatkertvezető a Liget-projekttel kapcsolatos vitához szólt hozzá, reagálva Tamás Gáspár Miklós filozófus és György Péter esztéta gondolataira. Ismert: az ELTE BTK oktatója is többször kiállt a múzeumi negyed szükségessége mellett, ugyanakkor a Magyar Narancsnak nemrég adott interjújában elhatárolódott a ligetben történtektől. „Nem kívánok tovább részt venni ebben a munkában akkor, ha azok az őrző-védő emberek onnan nem tűnnek el, és nem állíttatik helyre a jog. Megengedhetetlen egy jogállamban, hogy a tiltakozást így kezelik. Nincsenek betiltva, mégis, ami a tiltakozáson történt a magyar állampolgárokkal, tűrhetetlen” – jelentette ki György Péter, aki úgy látta, Baán László ligetbiztos feladata rendezni a helyzetet. Most csütörtökön aztán kiderült: az egyetemi tanár valóban szerződést bont Baán Lászlóval, és nem ad neki több tanácsot.

Nem csupán állatok ketreceinek sorozata

Persányi úgy vélte, Tamás Gáspár Miklós egyenesen „lokálpatrióta aberrációkra” hangol írásával. Hogy milyenekre? Az igazgató sorolja: „A mi ligetünkbe ne jöjjön idegen? Külföldi? Brüsszeli? Piréz se?” A főigazgató egyértelművé tette: „a gyerekzsivaj és a kultúra nem mostohatestvérek”, nincs azzal semmi probléma, ha a Várból lekerül egy kulturális intézmény a Városligetbe. Persányi úgy látta, lesajnálják a 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykertet, miközben az „a magyar polgárság egyik legrégebbi intézménye”, egyben az egyik legrégebbi, leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező állatkert.

A főigazgató sérelmezte azt is: TGM afféle „vulgáris népszórakoztatás”-ként utalt az intézményre. „Az állatkert nem egyszerűen állatok ketreceinek sorozata, és ezt már az alapításkor felismerték. (…) Jelentősebb szakmai-tudományos eredmények bontakoztak ki az ezredforduló után, legfőképpen az állatorvoslás, a gyakorlati szaporodásbiológia és a természetvédelmi tenyésztő és mentő munka területén. Világhírnév az orrszarvúak mesterséges megtermékenyítésében! Kihelyezett egyetemi tanszék egzotikus állatorvoslásban! A kert befogadójává vált kutatóknak és témáknak, respektált szervezője több tudományterület és szakma tanácskozásainak.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »