Az államtitkár szerint „lábra kell állítani” a hadsereget

Az államtitkár szerint „lábra kell állítani” a hadsereget

POZSONY. A szlovák fegyveres erõk nemcsak bevetés és felszerelés, de emberi erõforrások szempontjából is rossz állapotban vannak – jelentette ki a közmédia Szombati Párbeszédek címû vitamûsorában Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium államtitkára, aki szerint „lábra kell állítani” a hadsereget, de az új felszerelés megvásárlása nem elég.

Mint mondta, a kiképzésen mellett az infrastruktúra kiépítésére is összpontosítani kell. „Szükség van rossz állapotban lévõ kaszárnyákba való beruházásokra. Az emberi erõforrásokba való beruházásokra is szükség van, mert a legjobb embereink elmennek. Sok javításra való dolog van itt” – szögezte le. Ondrejcsák Róbert szerint már legalább 2010-2011 óta – mikor megtörtént a védelem stratégiai értékelése – tudjuk, hogy a hadsereg rossz állapotban van.

Az államtitkár egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a védelem már legalább egy évtizede nem tartozik a politikai elit prioritásai közé. „Egyetlen kormány számára sem volt fontos, ami a költségvetésben is visszatükrözõdött. Mindig a védelem költségvetését kurtították meg” – hangsúlyozta. Állítása szerint a világ legjobb hadseregei sem képesek a rendelkezésükre álló eszközöket száz százalékosan bevetni, persze Szlovákia hadserege még ennél is rosszabb állapotban van.

Ondrejcsák állítása szerint a jelenlegi helyzetben nem az a kérdés, a légi vagy a szárazföldi erõket korszerûsítsék-e. Véleménye szerint ahhoz, hogy a hadsereg egy bizonyos szinten maradjon, mindent korszerûsíteni kell. „Úgy tûnik, most elsõ alkalommal a költségvetési keret is biztosított. Az említett dolgokat rendszerszerûen kell bebiztosítani, éppen ezért kidolgoztuk a fegyveres erõk hosszú távú fejlesztési tervét, mely arról szól, hogyan kellene a hadseregnek kinéznie 2030-ra. A nevezett dokumentum azt is tartalmazza, melyik évben mit és mennyiért kellene megvásárolni” – magyarázta az államtitkár.

¼ubomír Galko parlamenti képviselõ, volt védelmi miniszter egyetért a megállapítással, hogy Szlovákiában nem valami fényes a fegyveres erõk állapota. Jómaga is szükségét látja a fejlesztésnek. „Úgy gondolom, szalad az idõ. Másfél év múlva itt az újabb kormány, a radarkészülékekre kiírt pályázat gyakorlatilag be lett fagyasztva. Semmit sem tudni róla. Már külföldi partnereink is csodálkoznak a történteken” – hangsúlyozta Galko.

Hozzátette: Szlovákia csupán Black Hawk helikopterekkel rendelkezik, aztán jönnek a túlárazott teherszállító gépek. Azok „egy ével késõbb jönnek”, de a radarok „soha” – vélekedett a képviselõ. 2016-ban, amikor bekövetkezett a kormányváltás, az volt a benyomása, hogy a szuperszonikus gépek kérdése megoldódott. „Elment másfél év, a vita pedig arról szól, orosz gépek vagy Gripenek legyenek?” – hangsúlyozta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »