Az állampolgársági törvény módosítását már a következő parlamenti ülésen elfogadhatják

Az állampolgársági törvény módosítását már a következő parlamenti ülésen elfogadhatják

Milan Vetrák, a legerősebb kormánypárt (OľaNO) képviselője szerint a szlovák parlament már a soron következő ülésén elfogadhatja az állampolgársági törvény módosítását, amelyet még márciusban utaltak második olvasatba. Ennek ellenére a megvitatását halogatták, de most úgy tűnik, hogy végre döntenek róla.

Mint ismeretes, az eredetileg 2010-ben elfogadott – és alkotmánysértő – törvénymódosítás értelmében azok, akik önként felveszik egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszítik a szlovákot. Az akkor már éppen távozni készülő Fico-kormány ezzel a lépéssel reagált a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely lehetővé tette, hogy a határon túl élő magyarok is magyar állampolgárságot szerezhessenek, amennyiben ezt kérvényezik.

Hírdetés

A törvénymódosítás azonban bumerángként ütött vissza azokra a szlovákokra, akik valamilyen ok miatt cseh, német, osztrák, amerikai vagy éppen brit állampolgárságot szereztek és így automatikusan elveszítették a szlovákot. Számuk közel 3900 volt. 2015-ben, látván ezt a helyzetet, az ismét hatalmon lévő Fico-kabinet módosított ezen a jogszabályon és a parlament döntése értelmében bizonyos feltételekkel lehetővé vált a szlovák állampolgárság visszaszerzése. A törvényalkotók azonban mindig gondosan ügyeltek arra, nehogy a felvidéki magyaroknak ebből bármilyen kedvezményük származzon. A tavasszal második olvasatba utalt módosító javaslat is csak azoknak tenné lehetővé a szlovák állampolgárság visszaszerzését, akik igazolni tudják, hogy egy másik országban bizonyos időt legálisan eltöltöttek. Ez jelenleg öt év, de felvetődött az a lehetőség, hogy ennél rövidebb idő után is visszaszerezhető lenne a szlovák állampolgárság.

A képviselő nehezményezi, hogy a külügy- és a belügyminisztérium már megállapodott az 5 éves időtartamban. Ez már korábban is így volt, de a belügyminiszternek lehetősége volt lefaragni belőle vagy teljesen elengedni ezt az időt, viszont a most megvitatásra váró módosítás ezt kizárná, azaz csak rontana a helyzeten.

A koalíciós tanács hétfői ülésén terítékre kerül a kérdés, ahogy az is, mi legyen a szocialista évtizedekben emigrált szlovákok elveszített állampolgárságával, illetve azoknak a magukat szlovákoknak valló embereknek az állampolgárságával, akik nem Szlovákiában születtek és élnek. Nem tudják ugyanis teljesíteni azt a feltételt, hogy itt laktak, de büszkék a származásukra és Szlovákiára. Ők azt szeretnék, ha megkaphatnák a szlovák állampolgárságot, amennyiben ezt kérik. Ez viszont már hasonló helyzetet teremtene, mint a magyar kettős állampolgárságról szóló törvény.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »