Az államilag szabályozott bérlakásprogram nem a szociálisan gyengébbek, hanem a vagyonosabbak számára készül

Az államilag szabályozott bérlakásprogram nem a szociálisan gyengébbek, hanem a vagyonosabbak számára készül

A regulált (szabályozott) lakbér összege 25 évig nem változna

A Sme rodina a bérlakásokról szóló törvény elfogadásával új kategóriát vezetne be Szlovákiában a lakáspiacon. A jogszabály előkészítői hangsúlyozzák, hogy nem a szociálisan hátrányos helyzetben levők számára készül, hanem a viszonylag jó anyagi helyzetben levő polgárok számára, akik nem szeretnék megvenni az ingatlant. A koalíciós partnerek és közgazdászok szerint az elképzelés kockázatos az állami költségvetésre nézve.

A Sme rodina elképzelése azok számára jelenthet főleg megoldást, akik nem megvenni akarják az ingatlant, hanem csak bérelni, illetve azoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak jelzáloghitelt felvenni.

Hírdetés

A lakbér ára egy ilyen átlagos, kétszobás lakásban 300 euró körül várható (plusz rezsi, illetve további szolgáltatások díja.) Mivel államilag regulált (szabályozott) lakbérről van szó, annak összege 25 évig nem változna. A törvényjavaslat már második olvasatban van a parlamentben annak ellenére, hogy több képviselő komoly szakmai kritikával illette a tervezetet.

Költségvetési vonzatát ezekben a napokban vetik össze a pénzügyminisztérium szakértőivel, akik eddig nem véleményezték a tervezetet. Kidolgozója, Štefan Holý (Sme rodina) elemzései azt mutatják, hogy 25 év alatt a pénz megtérül a befektetőnek, amennyiben az állam garantálja a stabil vállalkozói környezetet.

A bérlőket az államilag szabályozott lakbér fogja védeni, mely biztosítja, hogy a lakhatási költségek egész idő alatt nem fognak emelkedni. Kivéve az infláció mértékét. A megtérülést Holý szerint épp a lakbér biztosítaná a befektetőknek.

RTVS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »