Az államfő méltatta a katonák válságkezelés során végzett munkáját

Az államfő méltatta a katonák válságkezelés során végzett munkáját

Annak ellenére, hogy a Szlovák Fegyveres Erők tagjai jelentős mértékben kivették részüket a járványkezelésből, sikerült tartani a műveleti készenléti szintet is. Ahhoz azonban, hogy ezt a szintet továbbra is sikerüljön tartani, illetve fokozatosan emelni, az asszisztensi feladatok teljesítése után vissza kell térni a felkészüléshez és a kiképzésekhez, beleértve a nemzetközi hadgyakorlatokat is. Ezt Zuzana Čaputová államfő jelentette ki, aki egyben a Szlovák Fegyveres Erők főparancsnoka is.

A köztársaság elnöke a közösségi hálón tájékoztatott az április 20-ai, keddi találkozójáról Jaroslav Naď védelmi miniszterrel és Daniel Zmeko vezérkari főnökkel. Az államfő a tárgyaláson felvetette, hogy Szlovákiának fel kellene készülnie arra, hogy a nem katonai jellegű válsághelyzeteket a fegyveres erők bevonása nélkül is meg tudja oldani.

Hírdetés

A csehországi helyzettel összefüggésben az államfő rákérdezett a hazai lőszerraktárak biztonsági állapotára. A védelmi tárca mindkét képviselője biztosította őt, hogy a hadsereg kiemelt figyelmet szentel a lőszerraktárak védelmének.

A találkozón szóba került a katonai jelenlét fokozódása az ukrán-orosz határon, és az ebből fakadó aggodalmak. „Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy a fokozódó katonai jelenlét Ukrajna keleti határainál szokatlan, és hozzájárul Ukrajna, valamint az egész régió instabilitásához. Számunkra kiemelten fontos, hogy Ukrajna biztonsági környezete békés, stabil és kiszámítható legyen” – hangsúlyozta Čaputová.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »