Az államfő megvétózza a moratórium meghosszabbításáról szóló törvényt

Zuzana Čaputová államfő nem írja alá a jogszabályt, amely 14 naposról 50 naposra hosszabbítaná meg a közvélemény-kutatások eredményeinek közzétételére vonatkozó, választások előtti moratóriumot. Ha a képviselők megtörik az elnöki vétót, beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz. Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette ki.

Az államfő szerint a javaslat ellentétes több, alkotmányban rögzített joggal. Példaként az információkhoz, valamint az információk gyűjtéséhez és terjesztéséhez való jogot említette. Emellett úgy véli, hogy

Ha a parlament nem hagyja jóvá a törvényhez fűzött megjegyzéseit, és megtöri az elnöki vétót, az államfő beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz.

Hírdetés

„Kérvényezni fogom az Alkotmánybíróságtól, hogy függessze fel a rendelkezés érvényességét” – fűzte hozzá. Čaputová nem tartaná helyes lépésnek, ha aláírná a jogszabályt, aztán egyenesen az Alkotmánybíróságra küldené. „A köztársasági elnök aláírása azt jelenti, hogy elfogadja az adott törvényt és azonosul annak tartalmával” – mutatott rá.

Hozzátette: ő nem azonosul ezzel a javaslattal, sőt alkotmányellenesnek tartja. Arra a kérdésre, vajon megbízik-e az Alkotmánybíróságban, azt válaszolta, hogy meg akar bízni. Bár tisztában van vele, hogy a bírósági szervek egy öntisztítási folyamaton esnek át, meggyőződése, hogy az igazságszolgáltatásban hozzáértő és a megfelelő értékrendet valló emberek is dolgoznak.

Ez azt jelenti, hogy a választások előtt legalább 50 napig nem lehet majd közzétenni a felmérések eredményeit. A változás már a jövő évi parlamenti választásokat is érintené. A törvényt a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS frakciója, valamint néhány további képviselő szavazta meg. Az ellenzék és a Most-Híd frakciójának nagy része ellene szavazott.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »