Az államfő kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját

Az államfő kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját

Zuzana Čaputová államfő az elnöki palotában kinevezte a Szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját. Az elnök asszony azt várja, hogy az új tisztviselők megbirkóznak majd a felelősség terhével, a mértéktartás követelményével, a hatalom csábításával, valamint a szigorú etikai követelményekkel is.

Az új bíróság hatáskörébe fognak tartozni többek között a bírókkal és ügyészekkel szembeni fegyelmi eljárások is.

„Önöké a lehetőség, hogy meggyőzzék a nyilvánosságot: éppen a bírók felügyelik a legszigorúbban, hogy a bírói közösség tagjai és más jogi szakmák képviselői betartják-e a törvényből adódó kötelezettségeiket” – mondta Čaputová az újonnan kinevezett bíróknak.

Hírdetés

„Ettől a pillanattól kezdve önök közszereplők, akik hozzájárulhatnak a társadalmi közállapotok javulásához” – fűzte hozzá.

A nyilvános meghallgatást sikerrel abszolválta 21 bírójelölt, köztük a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke, Pavol Naď is. Az új intézményben 30 bírói pozíciót kell betölteni.

A Szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság létrejötte a tavalyi igazságszolgáltatási reform eredménye. A jogállása a közigazgatási jog területén a Szlovák Legfelsőbb Bíróságéval megegyező, emellett a bírók és az ügyészek elleni fegyelmi eljárások is a hatáskörébe tartoznak. Felülvizsgálhatja a helyhatósági választások alkotmányosságát és törvényességét is. 2021. augusztus 1-jén kezdi meg a működését.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »