Az államfő Kažimír helyében megfontolná a lemondását

Az államfő Kažimír helyében megfontolná a lemondását

Nyitókép: SITA/ Ľudovít Vaniher

Zuzana Čaputová államfő kijelentette, ha olyan helyzetbe kerülne, mint Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója és volt pénzügyminiszter, nagyon komolyan megfontolná, hogy lemond a tisztségéről az általa képviselt intézmény jó hírnevének megóvása érdekében.

Čaputová a Kažimír ellen vesztegetés ügyében indított eljárásra reagált, egyúttal utalt a volt beosztottjainak vallomására is. Az államfő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmének elvét, az ügyben a bíróságnak kell döntenie.

Hírdetés

– hangsúlyozta az elnök asszony.

A Kažimír leváltására vonatkozó esetleges javaslattal akkor foglalkozik majd, ha az asztalára kerül. Mint mondta, a leváltást a kormánynak kell javasolnia és a parlamentnek kell jóvá hagynia, ő csak „az utolsó láncszem“ ebben a folyamatban.

Kažimír ellen vesztegetés ügyében indult eljárás, de már jelezte is, hogy panaszt emel ellene. A volt pénzügyminiszter nem érzi bűnösnek magát. Úgy véli, a végzésben szereplő tényállás nem felel meg a valóságnak, és az indokolás sem tartalmaz alátámasztó bizonyítékot.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »