Az államfő és a Tisztességes Szlovákiáért is üdvözlik a Kuciak-nyomozás fejleményeit

Az államfő és a Tisztességes Szlovákiáért is üdvözlik a Kuciak-nyomozás fejleményeit

Andrej Kiska államfő nagyra értékeli a rendőrség és a nyomozók munkáját. Ezzel reagált a Marian K. ellen indult eljárásra.

 – mondta Kiska, aki szerint mindenki a felelősök megbüntetését várja.

Kiska sajnálja, hogy csak Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után kezdtek el komolyabban foglalkozni Marian K.-val. Az államfő emlékeztet, hogy a vállalkozó nagyon támadó volt, és többször is megfenyegette az újságírókat. Kiska ezért arra kér mindenkit, hogy vegye komolyan a fenyegetést és a zsarolást.

 – tette hozzá.

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés is üdvözli a fejleményeket, amelyek a Kuciak-gyilkosság nyomozásában történtek.

Hírdetés

– mondta Juraj Šeliga és Karolína Farská, a kezdeményezés képviselői.

Farská és Šeliga szerint a nyomozásban az oknyomozó újságíróknak és a terekre kivonuló tömegeknek is szerepe volt. A kezdeményezés tagjai egyúttal bíznak benne, hogy a gyilkossági nyomozás mellett más, Marian K.-hoz és embereihez köthető ügyekben is előrelépnek.

– mondták a kezdeményezés tagjai, hozzátéve, hogy a civil társadalom nagyra értékeli a tisztességes nyomozók munkáját, akiket a teljes támogatásukról biztosítottak.

A letartóztatásban lévő Marian K. vállalkozó ellen Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelése miatt indult eljárás. A gyilkosság megrendelésének motivációja Kuciak újságírói tevékenysége lehetett.  Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét 2018. február 21-én lőtték le nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig négy gyanúsított ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »