Az államfő EP-képviselőkkel egyeztetett az uniós támogatások merítéséről

Az államfő EP-képviselőkkel egyeztetett az uniós támogatások merítéséről

Zuzana Čaputová államfő pénteken az elnöki palotában találkozott azokkal a szlovák európai parlamenti képviselőkkel, akik aláírták a Szlovákia történelmi esélyhez jutott című felhívást. A megbeszélés fő témája az uniós támogatások merítése volt. Az államfő erről a közösségi hálón tájékoztatott.

Čaputová szerint a találkozóra egy nagyon fontos időszakban került sor, Szlovákia ugyanis a következő hét évben példátlanul magas összegű, 20 milliárd eurót meghaladó uniós támogatáshoz juthat hozzá.

Úgy véli, a Szlovákia előtt álló egyik legfontosabb feladat most az, hogy többet merítsen, és a támogatásokat jó ügyekre fordítsa. Az EP-képviselők a következő prioritásokat említették: klímaváltozással kapcsolatos intézkedések, tudományos, kutatási és oktatási támogatások, egészségügy és szociális gondozás, a régi környezeti terhek felszámolása, energetika és az ipar átalakítása, az innovatív, zöld gazdaság irányába való elmozdulás.

Hírdetés

Az elnök asszony hangsúlyozta: mindennek az alapja a jogállamiság reformja, mert hatékonyabb jogérvényesítés nélkül az egyes szegmenseken belüli reformok nem vezethetnek el a kívánt változásokhoz.

Kiemelte a kormány és az egyes miniszterek felelősségét ezen a téren. Az elnök asszony szerint az országnak most a legjobb koponyákra van szüksége, hogy előkészítsék az egyes reformokat, meggyorsítsák a merítési eljárást, és értelmes projekteket dolgozzanak ki.

„A koronaválság miatt sok ügyes szakember tért vissza Szlovákiába. Van tapasztalatuk és saját tőkéjük is. Csak tőlünk függ, hogy itthon tudjuk-e tartani őket, vagy ismét külföldre távoznak”– jegyezte meg Čaputová.

Az államfőt örömmel töltötte el, hogy az EP-képviselők szerint Szlovákia jó hírnévnek örvend Európában. A jövő egyik feladata Čaputová szerint további értékalapú szövetségek kötése, a V4-en kívül is.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »