Az államfő elfogadta Matovič lemondását – Hegert bízta meg a kormányalakítással

Az államfő elfogadta Matovič lemondását – Hegert bízta meg a kormányalakítással

Zuzana Čaputová kedden délután 4 órakor fogadta hivatalában Igor Matovič miniszterelnököt, aki benyújtotta lemondását, melyet az államfő elfogadott. 

A köztársasági elnök Eduard Hegert, a Matovič-kormány pénzügyminiszterét bízta meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével.

Hírdetés

Mint ismert, Igor Matovič vasárnap (március 28.) jelentette be, hogy a kormányválság megoldása érdekében hajlandó távozni a kormányfői tisztségből, ám ezt úgy, hogy lényegében helyet cserélne pénzügyminiszterével. Matovičnak további – elsősorban személyi – feltételei is voltak koalíciós partnerei, főleg a válságot kirobbantó, és azt csúcsra járató SaS-el szemben, ám ezeket visszavonta.

Az új felállással a partnerek is egyetértettek, Heger személye ellen nincs kifogása senkinek, így – a lemondásokat követően szükségszerű – minimális személyi változtatásokkal folytatódhat tovább a négyesfogat kormányzása, immáron Eduard Heger miniszterelnökkel az élén.

Amit még szoknia kell az ország népének: Szlovákia pénzügyeinek ütőerén ezentúl az a Matovič tartja rajta az ujját, aki a családi kassza eurómillióival sincs tisztában


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »