Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul a környezeti terhelésekről szól törvény ügyében

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul a környezeti terhelésekről szól törvény ügyében

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az SZK Alkotmánybíróságához fordul a környezeti terhelésről szóló törvény egyes rendelkezései ügyében, mivel meglátása szerint azok megsemmisítő hatásúak lehetnek az önkormányzatokra, tájékoztatott az államfő szóvivője, Martin Strižinec.

Arról a törvényről van szó, melyet a parlament decemberben ismételten jóváhagyott, az államfő vétóját letörve. Az államfő már akkor közölte, hogy amennyiben a vitás rendelkezések tekintetében nem kerül sor változtatásra, az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Olyan területekről van szó, melyeket az ipari, katonai és mezőgazdasági tevékenység, valamint a bányászat, a közlekedés vagy a helytelen hulladékkezelés szennyezett. A környezeti terhelések kiküszöbölését, felszámolását az államfő az egyik legfontosabb közérdekű prioritásnak tekinti. Emlékeztet rá, hogy az államnak alkotmányos kötelessége a környezet védelme, s ennek részét képezi a környezeti terhelések felszámolása, a lakosság életének és egészségének védelme.

Hírdetés

Konkrét példát említve rámutatott, hogy egy környezetterhelés felszámolásának 1,6 millió eurós költségeit a terület tulajdonosaként a községnek kellene fedeznie – holott nem a település okozta azt, s nem is ő a köteles személy, a területhez abban a hiszemben jutott, hogy az állam a környezetszennyezés felszámolásában a segítségére lesz –, mely összeg meghaladja a település éves bevételét.

Az államfő a problémát abban látja, hogy a terület tulajdonosa, akit a környezeti terhelés érint, újabban köteles megtéríteni az államnak a szennyezés felszámolásának költségeit, abban az esetben is, ha nem ő a felelős annak keletkezéséért. A tényt, hogy ez egyes önkormányzatok számára megsemmisítő hatású lehet, bizonyítja a Lévai járásban található Oroszka település esete is.

A javasolt változatot azonban az utolsó pillanatban teljesen megváltoztatták egy képviselői módosító indítvány alapján. Az érintett szubjektumoknak így már nem volt lehetőségük a tárcaközi véleményezési eljárás keretében benyújtaniuk javaslataikat.

(NZS/Felvidék.ma/TA3)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »