Az állam segédkezett a kifogásolt irodabérlésekben?

Az Országgyűlés Hivatalának meg kellett ismernie azon szerződéseket, amelyekre hivatkozva az ÁSZ megbírságolta az ellenzéki pártokat. Kérdésünkre a hivatal azt írta, ők nem tudtak az ÁSZ-vizsgálatokról.

Az Országgyűlés Hivatalának tudnia kellett róla, hogy az ÁSZ által megbüntetett ellenzéki pártok esetlegesen szabálytalanul bérlik az irodáikat, legalábbis azon pártok esetében biztosan, ahol listáról bejutott parlamenti képviselő is használja a bérleményt, hiszen az ő irodabérlésüket OH fizeti. Ilyen képviselője volt a vizsgált időszakban a parlamenti pártokon kívül az Együttnek, a DK-nak, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is. Így pedig a hivatalnak meg kellett ismernie a pártirodák bérleti szerződéseit is – amelyeket a szervezet kifogásolt. Az Állami Számvevőszék a 2015-ös és a 2016-os évet illetően bírságolta meg a pártokat 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös, hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a bírság összegéhez.

Ennek kapcsán megkerestük az Országgyűlés Hivatalát, és miután nem vették fel a telefont, e-mailen tettük fel a kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e arról, hogy a pártok szabálytalanságot követnek el, és ha igen, miért nem figyelmeztették őket előbb, vagy fordultak a hatóságokhoz. Illetve arról is érdeklődtünk, lesz-e bármilyen következménye annak, ha a hivatal esetleg szabálytalan bérlésben segédkezett. 

Válaszukban azt írták: „a Hivatal kizárólag az országgyűlési képviselők kérésére és az általuk kijelölt irodára, minden egyes esetben értékbecslés alapján köt szerződést, a bérleti díj pedig sosem magasabb az értékbecslésben feltüntetett összegnél.” Hozzátették, az Országgyűlés Hivatalának semmilyen tudomása nincs arról, hogy az Állami Számvevőszék milyen vizsgálatot folytat a pártokkal kapcsolatban.

Hírdetés

Hadházy: A tények nem fontosak

Egyetlen értékbecslés alapján döntött a számvevőszék az LMP 8 millió forintos büntetéséről – állítja Hadházy Ákos társelnök. Bár a korábbi években már vizsgálták az ellenzéki párt által bérelt ingatlant, és akkor rendben is találták, most arra jutottak: a piacinál alacsonyabb árat fizet az LMP. A párt egyébként egy 260 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi lakást bérel. Az ingatlanért, amelyet tavaly saját kezűleg festettek ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizetnek. Arról nem tudni, az ÁSZ szerint mi lenne a piaci ár.

Senki nem maradt ki

Korábban a Hír TV is beszámolt róla, hogy az LMP, a DK, az MSZP, a Liberálisok és az Együtt is tízmilliós büntetést kapott a szervezettől, előzetesen tájékoztatták a pártokat a várható büntetésről. Minden párt esetében az irodabérlést találta szabálytalannak az állami szerv, a Jobbik esetéhez hasonlóan arra hivatkoznak, hogy a piaci ár alatt jutottak a szolgáltatáshoz. A most megbírságolt pártok értetlenül állnak, mivel a korábbi ellenőrzéseken az ÁSZ még rendben találta az összes szerződésüket, azóta pedig semmi nem változott.

A Jobbikot összesen 660 millió forintra büntette meg a számvevőszék. Vona Gábor csütörtök reggel jelentette be a Hír TV-ben, hogy elküldték észrevételeiket a szervezetnek. A pártelnök azt mondta, a dokumentum „ízekre szedi” az Állami Számvevőszék véleményét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »