Az alkotmánybíróság november 20-áig várja a felek álláspontját a háromtagú bírói tanácsok ügyében

November 20-ĂĄig kell ismertetniĂźk ĂĄllĂĄspontjukat a feleknek a parlament ĂŠs a legfelsőbb bĂ­rĂłsĂĄg kĂśzĂśtti alkotmĂĄnyos termĂŠszetĹą jogi konfliktusra vonatkozĂł feltĂŠtelezĂŠssel kapcsolatban – szabta meg csĂźtĂśrtĂśkĂśn RomĂĄnia AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄga a testĂźlethez kĂśzel ĂĄllĂł forrĂĄsok szerint.

Teodor Meleşcanu szenátusi elnök csütörtökön emelt panaszt az alkotmánybíróságnál a parlament és a legfelsőbb bíróság között a háromtagú bírói tanácsok összeállítása ügyében fennálló jogi konfliktus miatt.

Hírdetés

A szenátus elnöke a felsőház honlapján kifejti, az alkotmány értelmében a bíróságok, így a legfelsőbb bíróság megszervezéséről és működéséről szóló szabályokat organikus törvények írják elő, tehát csak a parlament szabhatja meg ezeket a szabályokat az organikus törvények alapján, és ez a bírói tanácsok összeállítására is érvényes.

Meleşcanu rámutat, az alkotmánybíróság már kimondta, hogy a legfelsőbb bíróság szintjén szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, az intézmény által elfogadott működési szabályzat alapján, amely nem volt összhangban az organikus törvénnyel és kifejtette, a háromtagú bírói tanácsok összeállításánál a legfelsőbb bíróság minden törvényes előírást megszegett.

Hangsúlyozza, a szenátus döntő szerv a legfelsőbb bíróság megszervezését és működését szabályozó organikus törvény elfogadásában, és neki a felsőház elnökeként kötelessége volt értesíteni az alkotmánybíróságot az alkotmányos jellegű jogi konfliktussal kapcsolatban. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »